Salut no preveu cap cobertura especial de la CASS pels afectats per Covid persistent

Es calcula que entre 1.500 i 3.000 persones poden patir aquesta patologia al país i s’ha impulsat impulsa una enquesta entre els majors de 18 anys que s’han contagiat de coronavirus per intentar detectar i acotar els casos reals

Micó, Mas i Bellmunt han presentat el qüestionari.
Micó, Mas i Bellmunt han presentat el qüestionari. G. P.

Entre 1.500 i 3.000 persones podrien patir a Andorra símptomes vinculats a la Covid persistent. És el càlcul que fan Govern i el col·legi de metges sobre com afecta aquesta patologia al Principat. Per ara, no hi ha dades oficials, un dels problemes que es vol resoldre amb l’enquesta que s’impulsa a partir d’aquest dimarts. Ara bé, també s’ha deixat que, almenys per ara, no es planteja una cobertura especial a nivell de la CASS per aquests pacients.

El qüestionari es començarà a enviar a partir d’aquest dimarts a aquelles persones majors de 18 anys que hagin patit un contagi amb el coronavirus. Segons ha explicat el coordinador del grup de recerca sociològica d’Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, en tot just cinc minuts es pot completar les preguntes del qüestionari. En funció de les respostes i de si aquestes permeten pensar que el participant pateix algun dels símptomes de la Covid persistent, es podrà gestionar una visita amb el seu metge referent o bé a algun centre d’atenció primària.

I és que, com ha admès la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ara mateix no hi ha dades clares sobre quants ciutadans poden estar patint Covid persistent. Segons les estadístiques mundials, hi ha un percentatge d’entre el 10 i el 20% dels infectats amb el coronavirus que, posteriorment, desenvolupen durant molt de temps símptomes com ara fatiga, dificultats respiratòries o, fins i tot, problemes cognitius. En alguns casos poden, fins i tot, arribar a incapacitar les persones.

Per tant, i tenint en compte que ara mateix hi ha comptabilitzades 15.291 pacients que s’han contagiat des de l’esclat de la pandèmia, això situaria la xifra d’afectats a Andorra entre 1.500 i 3.000. Amb el qüestionari, justament, s’intenta acotar aquesta dada.

S’espera que la gent vagi responent al llarg de les pròximes setmanes. Així, s’espera que a finals d’any es pugui tenir una fotografia més acurada de quina és l’afectació concreta de la Covid persistent al país. “L’eina ens ha de permetre fer el seguiment de les persones que l’han passat i, sobretot, diferenciar qui té una simptomatologia que persisteix i requereix una atenció especial”, ha explicat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. S’entén que ha de permetre millorar l’assistència a les persones així com “activar circuits de derivació més àgil”.

Ara bé, aquests recursos continuaran suposant un cos per aquests malalts. Des del Govern, per ara, no es planteja millorar la cobertura que la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) facilita a aquestes persones. Per tant, hauran de continuar pagant el 25% dels actes mèdics i, en cas d’haver d’agafar la baixa, se’ls aplicarà la mateixa prestació que un atur per malaltia, amb tot just el 53% del salari. “El sistema a seguir serà el públic i no tenim previst cap tractament diferenciat”, ha apuntat Mas.

Comentaris (3)

Trending