La directora general del SAAS, Meritxell Cosan, i la ministra de Salut, Helena Mas, han encapçalat la comitiva que ha visitat les noves dependències d’hospital de dia i d’aguts infanto-juvenils que necessiten un ingrés en matèria de salut mental. Com s’ha encarregat de recordar Cosan, “donem compliment al repte de poder separar la branca infanto-juvenil dels adults”, un fet que també ha celebrat Mas, que ha considerat “molt interessant aquesta visió” dels professionals del servei de poder integrar els pares dels adolescents que necessiten ingrés, sobretot dels menors de dotze anys, com a “part de l’ajuda terapèutica”.
En efecte, a diferència del dispositiu que hi havia fins ara, quan es disposava de quatre places d’ingrés infanto-juvenil en dues habitacions dobles, ara es tindran sis llits en habitacions individuals, la qual cosa permetrà als progenitors, si escau, poder pernoctar amb els seus fills en el cas que calgui el seu ingrés. A l’hospital de dia infanto-juvenil en matèria de salut mental hi ha deu places. La primera té una ocupació actual de quatre sobre sis i la segona, està al màxim de capacitat. Però sempre hi ha rotació.
En tot cas, tant l’encara cap de servei, Carlos Mur, com la responsable clínica de l’àrea d’infanto-juvenil, Maria Giró, s’han mostrat molt contents amb els nous espais, que entre altres coses incorporen una aula perquè els menors ingressats puguin seguir la seva formació acadèmica. De moment, no hi ha televisió i, per ara, no s’ha trobat a faltar. Just com a anècdota. El canvi d’espai ha fet guanyar notablement en qualitat del servei perquè, fonamentalment com s’ha remarcat Cosan, s’ha guanyat en dispositius que fins ara no es tenien.
La titular de Salut també ha subratllat “el pas endavant” que suposa els nous espais, en l’adequació dels quals “fa molt temps que s’hi treballa” per tal de fer realitat una “línia estratègica” del pla de salut en general i, és clar, del PISMA en particular. Mas ha destacat com d’important és anar completant circuits o dispositius per poder donar una atenció integral centrada en les persones. Espais com el futur Ròdol o encara més futur com la residència del bisbat d’Urgell a la Seu o els pisos del Solà d’Enclar hauran de complementar dispositius com l’inaugurat formalment aquest dimarts malgrat que està en funcionament des de final de novembre.
ORGANITZACIÓ DEL SERVEI
La voluntat del SAAS és que durant el mes de juny “o com a molt tard el juliol”, el dispositiu del Ròdol estigui enllestit tot i el retard inicial per una qüestió de projecte, com ha indicat Cosan referint-se d’una forma eufemística a l’estira-i-arronsa que hi va haver amb els veïns de l’edifici. Alhora, properament es podria convocar la plaça vacant que deixarà Mur mentre que hi ha una altra posició ja licitada. Entre tots els professionals que formin part del servei sortirà el o la cap de servei.
I “sense menystenir” la persona que hagi de substituir en els propers mesos Carlos Mur, la directora general del SAAS ha assegurat que hores d’ara, amb les places vacants cobertes, “estem bastant ben dimensionats” quant a recursos humans. En la mateixa línia s’ha mostrat Helena Mas, que ha indicat que amb el personal actual “es pot donar sortida” a les necessitats vigents i que quan es posin en marxa altres dispositius “anirem incrementant el nombre de professionals”. En tot cas, abans de l’estiu hauria d’estar tot reordenat.
La titular ministerial també ha fet un sintètic balanç del pas de Carlos Mur, controvertit, en la prefectura del servei de Salut Mental. Mas ha assegurat que el màxim responsable de l’àrea aquests darrers anys “ha aplicat amb totes les garanties” les directrius necessàries i ha contribuït “amb tot el seu esforç i dedicació” a fer realitat projectes com el canvi de dispositius reflectit aquest dimarts amb la nova zona infanto-juvenil.

Accessos a l'àrea.

Un dels passadissos de l'àrea.

Carlos Mur esperant Meritxell Cosan, Helena Mas i Cristina Pérez.

Els màxims responsables hospitalaris i polítics escoltant les explicacions de la psiquiatra Maria Giró.

Comentaris (13)