El SAAS surt ara a defensar el cap de radiologia davant la revolució del personal

La institució emet un comunicat després que “la immensa majoria” dels professionals del servei hagin fet circular un manifest a favor de Seara i en què acusen la direcció d’haver contribuït al seu desgast

Ángel Seara protagonitzant una sessió clínica per a altres companys del SAAS.
Ángel Seara protagonitzant una sessió clínica per a altres companys del SAAS. saas

La darrera revolta mèdica -i la reacció posterior de suport a l’afectat- encara cou a l’hospital. Fins al punt que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha hagut d’emetre un comunicat per defensar el fins ara cap de radiologia, Ángel Seara, i intentar aplacar els ànims de la major part dels professionals del servei. Si uns pocs haurien collat perquè Seara acabés plegant, la majoria ha fet córrer aquest dilluns un manifest de suport al radiòleg i en què acusa la direcció del SAAS d’haver contribuït al desgast del facultatiu amb la seva passivitat.

Abans que sortís de les parets de l’hospital el manifest, el SAAS ha emès un comunicat negant-ho gairebé tot, atacant els mitjans de comunicació, i essencialment l’Altaveu sense nombrar-lo, i lloant les virtuts de Seara que és, en certa manera, el que reclamaven els treballadors del servei quan en el manifest intern deien: “Els seus companys tècnics i secretariat expressem el nostre disgust i volem donar tot el nostre suport al doctor Seara. Creiem que és el que mereixia rebre de la direcció i no potenciar el desgast incansable amb què s’ha trobat. Esperàvem  que es fes alguna acció per no deixar marxar un professional irreemplaçable”.

Els treballadors -tècnics i administratius- de radiologia deixen clar el tarannà del radiòleg en cap i exposen en el manifest intern les virtuts del facultatiu, que la direcció del SAAS ha mirat de reprendre en el seu comunicat. De fet, deixen clar que “el doctor Seara, com a cap de servei, sempre ha estat equitatiu amb les càrregues de treball”. Aquesta frase és una resposta als atacs que el cap de servei hauria rebut de quatre altres metges, dos d’ells, almenys, acabats d’arribar, i que es consideraven maltractats perquè Seara, suposadament, els feia treballar massa.

“Els seus companys tècnics i secretariat expressem el nostre disgust i volem donar tot el nostre suport al doctor Seara. Creiem que és el que mereixia rebre de la direcció i no potenciar el desgast incansable amb què s’ha trobat. Esperàvem  que es fes alguna acció per no deixar marxar un professional irreemplaçable”, diu el manifest que la direcció del SAAS ha contraprogramat amb un comunicat oficial

Res de tot això no diu el SAAS al seu comunicat, òbviament. El que sí assegura és que ha estat Seara qui ha demanat deixar el càrrec. La direcció del SAAS nega haver rebut cap carta de queixa d’altres professionals del servei, que han estat llançant dards per activa i per passiva contra el seu superior, i, més encara, assegura no haver destituït Seara. Alhora, espera que el facultatiu es replantegi la decisió.

Fins fa poc temps, el propi director general del SAAS, Josep Maria Piqué, havia defensat la tasca duta a terme durant gairebé dues dècades -Seara és anterior a Piqué- pel radiòleg. De fet, en el comunicat emès aquesta tarda pel SAAS, com s’ha dit, s’hi remarca que el metge, “en tots aquests anys al SAAS, ha aconseguit situar el servei de radiologia en un nivell d’alt reconeixement dins l’organització, així com a escala de país i també en l’àmbit internacional”.

Més encara. S’hi afegeix que “no oblidem que és qui ha liderat el servei en els recents dos anys de pandèmia mundial, no tan sols donant resposta amb el conjunt de professionals del servei a cada situació que la Covid ens ocasionava, sinó liderant a més, projectes de país i internacionals de gran vàlua i reconeixement. Volem destacar que és un cap de servei també d’alt reconeixement i admiració entre els altres caps de servei i per la mateixa direcció”. Els arguments usats per la direcció del SAAS són, en essència, els que han exposat els tècnics i administratius en el seu manifest intern, al qual ha tingut accés l’Altaveu.

Però no pensen igual alguns dels altres professionals del servei, alguns acabats d’arribar i amb els quals ara Seara ja no voldria treballar perquè hi hauria perdut la confiança. Amb tot, a través del seu comunicat el SAAS “vol precisar que en cap moment ha rebut una carta de queixa dels seus membres del servei”, és a dir, que els doctors Auxi Peralta, Fernando Ernesto Trucco, Rodrigo Blanco i Dominika Maria Gasior de Alfaro, no haurien promogut cap revolta interna (fet totalment contrastat, arran dels continus atacs contra Seara, acusant-lo de maltractador, fins i tot), “ni molt menys el SAAS ha destituït al seu cap. Sí és veritat que el cap de Servei ha fet arribar una carta en la qual adduint raons personals ha demanat deixar d’exercir” el càrrec que ha ocupat durant divuit anys o més.

Àngel Seara durant una sessió clínica.

Relacionat

Revolta al servei de radiologia de l’hospital

Més de 72 hores després que l’Altaveu anunciés la revolta a radiologia, el SAAS surt a matisar les coses i a defensar Seara després de l’allau de suports rebuts pel facultatiu, que és molt apreciat entre la immensa majoria de professionals de l’hospital. El SAAS lamenta les informacions aparegudes i que aquestes hagin pogut danyar la imatge i la vàlua de persones a qui “gràcies a la seva dedicació, al seu esforç, expertesa i motivació, ho han donat tot i més en situacions extremes de molt alt compromís personal i professional com durant la pandèmia, i han estat i segueixen estant cabdals per una atenció de qualitat”.

Amb tot, i a través del comunicat, i en un intent de fer canviar el posicionament de Seara, tot i respectant la seva posició “si es reafirma”, el SAAS “manifesta la ferma aposta per la seva continuïtat, i que estem disposats a donar-li el suport necessari i a ajudar-lo a millorar qualsevol situació personal o professional que l'hagi portat a prendre aquesta decisió”. Les fonts consultades han assegurat que Ángel Seara, d’entrada, tenia molt clara la seva decisió no només de deixar el càrrec sinó fins i tot la institució i plantar-se pel seu compte.

Comentaris (11)

Trending