El rebrot ‘post-Nadal’ de la pandèmia ja situa el sistema sanitari en risc d’estrès

El creixement sostingut de nous casos per sobre de 60 de mitjana diària, la notable positivitat de les proves TMA que es fan (13,6%) i el fet que hi hagi ara mateix quatre persones ventilades a l’UCI comporta que s’entri en la fase més complicada establerta pels experts epidemiològics

Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest dimecres.
Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest dimecres. J. A. VILADOT / SFGA

El rebrot de la pandèmia arran de l’increment de les interaccions socials durant les celebracions de Nadal s’està deixant notar. Fins al punt que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha admès que s’està de totes totes en l’inici del nivell o fase quarta, que és el màxim nivell que han establert els experts epidemiològics en relació als perills d’estrès del sistema sanitari al Principat. Cert, però, que hi ha matisos sobre els indicadors i que en el cas dels recursos hospitalaris encara hi ha molt marge.

Però el fet que els darrers dies, tot i ser probablement menys de l’esperat, hi hagi un creixement “sostingut” de casos, situant-se de mitjana diària al tomb dels seixanta, el fet que la positivitat de les proves TMA sigui del 13,6%, o el fet que hi hagi quatre persones malaltes de Covid ingressades a l’UCI i ventilades mecànicament fa que s’entri en aquesta zona de perill d’estrès per al sistema. Martínez Benazet ha recordat, però, que la positivitat de les proves no és del tot real, és “esbiaixada” perquè com que la població té la disponibilitat de realitzar-se test d’antígens, molts dels que acudeixen a fer-se TMA ja parteixen de la base que tenen moltes opcions de ser positius.

Amb tot, Martínez Benazet ha llançat un missatge tranquil·litzador deixant clar que “és un augment discret” de nous contagis i ha explicat que “la reserva de mitjans sanitaris per atendre pacients és molt notable”

Sobre els recursos hospitalaris, com s’ha dit, el titular de Salut, que tot i la situació ha llançat un missatge tranquil·litzador deixant clar que “és un augment discret”, ha explicat que “la reserva de mitjans sanitaris per atendre pacients és molt notable”, referint-se especialment a la capacitat de l’hospital per rebre malalts, si fos el cas, i al nombre de respiradors que encara hi ha disponibles i preparats per si s’haguessin d’usar. En tot cas, la situació actual no és ni molt menys comparable a la primera fase de l’onada i, quant a casos, al repunt que hi va haver fa uns mesos i que va comportar el tancament de l’Escola andorrana de secundària d’Encamp i la clausura dels bars.

Martínez Benazet ha reportat 73 nous casos diagnosticats durant la jornada de dimarts, que fan que en tota la pandèmia se n’hagin detectat 8.818. Hi ha actualment 661 malalts actius, dels quals 29 estan hospitalitzats: 22 a planta i 7 a l’UCI, quatre intubats com s’ha dit. Entre els hospitalitzats hi ha sis interns de Sant Vicenç d’Enclar i quatre de Salita. Actualment, ha explicat el ministre, hi ha 48 dels 55 residents a la clínica geriàtrica privada del carrer de les Escoles de Santa Coloma positius mentre té 28 dels 72 professionals contagiats. Del centre gestionat per Domus Vi són 13 els interns avui per avui malalts i set els professionals de baixa. A la residència L’Albó no hi ha canvis: sis residents i dos professionals estan infectats.

Cribratges

El ministre també ha explicat que la setmana que ve es posaran en marxa els cribratges massius a partir de tests d’antígens entre treballadors del comerç, la restauració i l’hostaleria. Més endavant es farà una segona fase de proves entre els treballadors de les estacions d’esquí. Certament, però, s’ha baixat la intensitat dels cribratges en relació amb aquell dispositiu que es va anunciant pensant que es podria fer un hivern turísticament molt semblant a la normalitat pre-Covid.

Els cribratges es fan a través de dos convenis: l’un amb les empreses de riscos laborals, que s’encarregaran de realitzar el test al comerç al detall, l’hoteleria, bars i restaurants, transport i altres sectors relacionats; l’altre amb les estacions d’esquí, que ho faran als seus propis treballadors. D’aquesta manera, el text estipula que el Govern faciliti els tests. Aquestes hauran de portar un control del nombre de proves que realitzin i rebran una subvenció de 3,50 euros per cada una. El conveni té una durada d’un mes prorrogable.

D’altra banda, Martínez Benazet ha recordat que aquests dies s’ha estat fent proves entre els estudiants de secundària, batxillerat, formació professional (FP) i universitaris i que de 1.607 proves realitzades només s’han detectat sis positius, el que representa que és un percentatge molt minso del 0,37%. Que sigui el percentatge tan baix i, en canvi, que la positivitat de les TMA realitzades sigui tan alt, perquè al final les proves són en certa manera “dirigides” fa que d’alguna manera, per a les estadístiques, per als indicadors, els tests d’antígens que es fan també s’haguessin de tenir en compte.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending