El protocol nadalenc també està pendent de les fronteres

Govern assegura que té embastats el pla en relació a la possibilitat de celebrar a les festes però només deixa clar que “no està sobre la taula regular els horaris nocturns”

Una taula parada per al Nadal.
Una taula parada per al Nadal. ARXIU

El protocol sobre què es podrà fer i què no per Nadal no només depèn de Govern. O dit d’una altra manera, les autoritats sanitàries acabaran de decidir l’escenari a aplicar en funció de si hi ha més o menys obertura de fronteres. Per això aquest divendres, en contra del que estava previst, no s’ha fet públic un pla que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat que pràcticament està llest però que l’ha d’acabar d’aprovar el consell de ministres. Fins que no se sàpiga exactament què fa Catalunya es mirarà de retenir al màxim la decisió pròpia.

 

No és el mateix que centenars de residents es moguin del país per passar les festes amb familiars o amics a Catalunya que no que no deixin el país perquè el territori veí decideixi no aixecar el confinament perimetral. No és el mateix, tampoc, que vinguin visitants catalans que no pas que no puguin venir. En tot cas, el Govern preveia que aquest dijous l’interrogant ja s’hagués pogut aclarir i, per ara, no és així. Davant d’aquest fet, es retarda una mica més la presa de decisió última sobre el protocol amb un element que sembla hores d’ara l’únic que està clar del tot: “No està sobre la taula regular els horaris nocturns.”

Sense locals d’oci oberts i amb els restaurants amb uns horaris i uns aforaments prou limitats -que poden sofrir una lleu modificació a l’alça, però no molt intensa-, hores d’ara sembla que n’hi ha prou per controlar la situació interna, epidemiològicament prou bona tot i que el titular de Salut ha tornat a fer una crida a la responsabilitat. “Que no ens haguem de penedir i ens deixi veure molts més Nadals”, ha remarcat Martínez Benazet. El ministre ha assegurat que “els protocols estan enllestits” i ha reiterat que caldrà anar amb compte amb la interacció social.

El titular de Salut ha deixat clar que un dels condicionants del protocol serà la capacitat de què es disposi per fer cribratges massius. L’estratègia tornarà a ser cribrar. Abans i després de les festes. Però de nou no torna a ser el mateix que hi hagi una mobilitat relativament normalitzada d’entrades i sortides -encara que només sigui referent a la gent del país- que no que no hi hagi pràcticament moviment. Test d’antígens i TMA haurien d’estar a l’orde del dia.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending