Els positius per Covid-19 ja no s’hauran de confinar

Salut gira el mitjó del protocol aplicat fins ara i permetrà que es pugui sortir de casa, fins i tot per anar a la feina, tot “minimitzant contactes” i fent servir mascareta, a la vegada que la baixa laboral deixarà de ser automàtica

Els positius per coronavirus podran anar a treballar, però es recomana que portin mascareta.
Els positius per coronavirus podran anar a treballar, però es recomana que portin mascareta.

Canvi important en el protocol que s’aplica a les persones que es contagiïn amb la Covid-19. A partir d’ara, no s’hauran d’aïllar al seu domicili. De fet, en cas de positiu, la baixa mèdica ja no serà automàtica, sinó que caldrà parlar prèviament amb el metge referent per decidir en funció de la casuística. El portaveu del Govern, Eric Jover, ha explicat que aquesta és la fórmula que s’està seguint ara en molts països. Sí que es recomana minimitzar contacte, emprar mascareta i, si es pot, fer teletreball.

El nou protocol presenta un paradigma ben diferent del que s’estava fent servir fins ara, especialment pel que fa a aquelles persones asimptomàtiques o amb afectacions relativament moderades. Fins ara, un cop diagnosticat que una persona s’havia contagiat amb el coronavirus, aquesta tenia l’obligació de confinar-se a casa seva. Això deixarà de ser així.

En els darrers set dies s’han comptabilitzat 322 nous positius i, en canvi, més altes: 424; axò situa el nombre de casos actius en 560, únicament dos dels quals a planta de l'hospital

Al contrari, “aquesta persona” , ha explicat Jover, “haurà de valorar el seu estat, amb sentit comú” i decidir què fa. Sempre, això sí, “minimitzant contactes i fent servir mascareta”. Però, i aquest és un dels canvis claus, si es troba en condicions, podrà anar a la seva feina. Això sí, en cas que sigui possible, es recomana prioritzar el teletreball.

Evidentment, sense necessitat de confinar-se, desapareixen les sancions previstes per aquells que no complien. Ara bé, de multes, encara n’hi pot haver-hi. Jover ha advertit que qui no compleix l’obligació de dur protecció facial si va a treballar i ha estat diagnosticat positivament amb la Covid-19, s’arrisca a ser castigat econòmicament. “Es manté l’obligació de la mascareta i, per tant, la capacitat sancionadora davant aquests comportaments”, ha comentat.

Pel que fa a les baixes, ja no es donaran de forma automàtica. Si la persona considera que l’afectació que li provoca la malaltia és prou forta per impedir-li l’activitat laboral, l’haurà de demanar al seu metge referent. La durada ja no serà automàticament de set dies, sinó que dependrà de l’evolució de cada persona.

Jover ha volgut recordar que es tracta d’un canvi de protocol que segueix “les recomanacions internacionals” i que s’adopta després de “setmanes on les dades sanitàries mostren una estabilització del nombre de casos. Així, “el virus circula però no hi ha influència sobre la nostra infraestructura sanitària”. Una evolució que, es confia, no variï els pròxims mesos. I, en aquest cas, ha deixat clar que “si tornem a veure un estrès al sistema de Salut o la simptomatologia de la malaltia creix en gravetat, prioritzarem per damunt de tot la protecció de la ciutadania”.

Pel que fa a les xifres, en els darrers set dies s’han comptabilitzat 322 nous positius i, en canvi, més altes: 424. Això situa el nombre de casos actius en 560. A l’hospital es mantenen dos pacients ingressats a planta. Cures intensives segueix buida.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending