Paralització total de les donacions d’òrgans a Andorra

Actualment, la població solament es pot enregistrar per contribuir amb medul·la òssia, però el procés està completament parat per l’arribada de la pandèmia i solament hi ha 60 persones a la base de dades

Mercè Canals i Toni Gamero a la presentació de l'obra 'A cor obert'
Mercè Canals i Toni Gamero a la presentació de l'obra 'A cor obert'

L’Associació de trasplantats i donants d’Andorra (Atida) ha presentat l’obra “A cor obert”, que s’estrenarà el 8 de maig al Teatre Comunal d’Andorra la Vella. Amb aquesta representació es busca tornar a engegar les maquinàries i conscienciar als espectadors de la importància de fer-se donant. Actualment, al país solament es pot enregistrar al SAAS per medul·la òssia, però el procés està totalment paralitzat per l’arribada de la pandèmia l’any passat. Per tant, dotze mesos després, solament unes 60 persones s’han inscrit a la plataforma habilitada el març anterior.

Andorra no està preparada per a les donacions d’òrgans. L’hospital Nostra Senyora de Meritxell no compta amb les capacitats ni amb el personal necessari per fer complir la llei que indica que qualsevol persona és donant, a no ser que hagi dit el contrari en vida. Núria Gras, presidenta d’Atida, explica a més que, després d’aquesta aplicació, s’ha quedat pendent fer un reglament de funcionament per al qual es va donar dos anys de termini, que acaben els pròxim Nadal. Sí que es va arribar a presentar un calendari, que indicava que es començaria amb la campanya per la medul·la i es seguiria amb còrnia i ronyó, però no s’ha acomplert.

Toni Gamero, vicepresident d’Atida, ha indicat que totes les persones que s’han enregistrat per fer-se donants de medul·la, haurien de fer la meitat del procés a Andorra i l’altra meitat a Catalunya. Però, de moment, no s’ha contactat amb cap d’elles per continuar el procés endavant. “La primera extracció de sang es faria aquí i, en el cas que sortís una persona compatible, la resta de proves i el procés d’injeccions de creixement per a reproduir cèl·lules mare es faria a Barcelona”, ha explicat Gamero. A més, Gras ha puntualitzat que l’associació ha aconseguit que, per als donants, aquest procés no suposi cap despesa ni pèrdua econòmica.

Ara, amb l’obra de teatre “A cor obert” busquen començar a fer campanya i a conscienciar a la gent de la importància d’aquest acte altruista. “No busquem un nombre concret de persones, sols que hi hagi dues compatibles, és més que suficient”, ha afirmat Gamero. La representació versarà al voltant del procés de trasplantament de cor. Mercè Canals, directora de teatre de l’escola Entracte, ha explicat que s’hi veuran les tres visions presents en aquest procés, la del donant, la del personal sanitari i la del receptor. “És molt intima i molt emotiva. L’òrgan a l’escenari estarà viu, anirà movent-se i llegirà uns poemes que reflectiran cada moment”, ha indicat Canals. 6 alumnes de l’escola de teatre seran els encarregats de donar-li vida, a més de la resta d’actors de la companyia Making Off.

“A cor obert” no és sols una obra de conscienciació, els 12 euros de l’entrada es destinaran per a realitzar un vídeo que pugui arribar al màxim de persones i donar-li vida a la campanya d’enregistrament de donants. El teatre es podrà veure els dies 8 i 9 de maig al Teatre Comunal d’Andorra la Vella, i els dies 19 i 20 de juny a La Massana. Per poder acomplir totes les mesures sanitàries, s’ha decidit fer diversos passes i que pugui acudir el màxim de gent possible.

Etiquetes

Comentaris

Trending