Operacions quirúrgiques posposades a petició del pacient per la crisi sanitària

Salut assegura que al llarg de juny i juliol es van poder reprogramar gran part de les intervencions ajornades durant els moments crítics de l’emergència, però molts usuaris van preferir esperar encara més

Un dels quiròfans de l'hospital.
Un dels quiròfans de l'hospital. Altaveu

L’emergència sanitària causada pel coronavirus ha tingut una forta afectació en l’activitat de l’hospital de Meritxell. Així, al llarg dels darrers mesos,el nombre d’intervencions quirúrgiques realitzades al centre sanitari es va reduir gairebé a la meitat, si es compara amb les efectuades el 2019. Des de Salut, però, s’assegura que la gran majoria des les programades pels mesos crítics de la crisi sanitària es van poder reprogramar, si així ho van desitjar els pacients. I és que un nombre important han preferit ajornar les operacions.

Com és lògic, el descens fort es va registrar durant l’abril i el maig, amb menys de 100 intervencions. L’activitat es va començar a recuperar al juny, quan es va donar un increment en comparació al mateix mes del 2029 (341 operacions per les 304 d’un any enrere).

I és que, ja aquest mes, es va començar a recuperar l’activitat al centre hospitalari, que havia quedat seriosament alterada a partir del 16 de març, quan “l’activitat quirúrgica programada va quedar suspesa” i “només es van intervenir les urgències i la cirurgia oncològica no diferible”. A partir del juny, “es va iniciar la programació de pacients amb dos quiròfans”, un de matí i un de tarda.

WhatsApp Image 2020 10 02 at 17 opt

Això va permetre que “durant els mesos de juny i juliol, la gran majoria de les intervencions dels cirurgians que havien categoritzat els seus pacients es van reprogramar”. Això sí, no tots els usuaris van voler ser operats. De fet, “un nombre important (...) no van voler fer-ho o van preferir demorar la intervenció”. Sense indicar el motiu, tot fa pensar que, en molts casos, es va optar per aquest ajornament i, d’aquesta forma, evitar haver d’entrar a l’hospital en l’actual context de pandèmia.

Un altre àmbit d’activitat que es va veure afectat va ser el de les proves realitzades al sistema sanitari van caure un 16%. De les 309.000 fetes entre març i juny del 2019 es va passar a una mica menys de 261.000. S’afirma que “l’activitat analítica no es va aturar” però sí que “es van posposar les analítiques diferibles de pacients ambulatoris”. A la vegada, s’explica que “ja s’ha recuperat l’activitat normal a les extraccions”. Pel que fa a les proves d’imatge, al llarg de juny i juliol es va poder reprogramar les pendents, entre elles les mamografies del programa de detecció precoç del càncer de mamà.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending