Les noves àrees de cirurgia major i urgències permetran augmentar les intervencions sense ingrés

Govern ha destinat 1,5 milions d’euros en la reforma d’aquests nous espais, que ara acolliran cinc boxs més i un espai de recuperació postoperatori

Les autoritats de Govern i el SAAS en la visita a les noves instal·lacions
Les autoritats de Govern i el SAAS en la visita a les noves instal·lacions Pilar Candel

L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ja compta amb un nou espai de cirurgia major ambulatòria (CMA) i una zona d’urgències millorada que permetran augmentar el nombre d’intervencions sense ingrés posterior. Aquestes reformes, que inclouen cinc nou boxs i un espai de recuperació postoperatori, ha suposat un total d’1,5 milions d’euros. Tot i això, el cap de Govern, Xavier Espot, ha indicat que “s’han de veure com una inversió i no com una despesa”.

Actualment, a l’hospital es fa un 50% d’aquest tipus d’intervenció quirúrgica. El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, ha explicat que, amb el nou CMA “l’objectiu és treballar al 80%”. En aquest aspecte, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha recordat els “inicis tímids”, on només es feien un 20% d’intervencions d’aquest tipus. Amb aquest increment, es busca que els malalts passin el menor temps possible a l’hospital, tot “incrementant la seguretat i el seu confort”, ha apuntat Piqué.

Amb aquesta nova unitat de CMA, que inclou un nou espai de pre i postoperatori, amb fins a deu llits destinats a aquestes funcions, “s’incrementa la seguretat, perquè està pensada per observar i monitorar els pacients durant el procés assistencial i també el seu circuit és molt més ràpid”, explicava Benazet. Amb aquest nou procediment, els malalts entraran directament a aquesta unitat, des d’on passaran a quiròfan i, en acabar, tornaran a la sala per recuperar-se.

D’altra banda, respecte a les remodelacions a la zona d’Urgències, s’han incorporat fins a cinc boxs més. Dos d’ells estaran destinats per a pediatria, dos per a adults i una petita sala que farà la funció d’àrea de triatge. Per últim, també s’ha modificat el funcionament de la sala d’espera, on es distribuirà els malalts en funció de la gravetat que presentin.

Totes aquestes novetats i reformes, segons ha explicat Piqué, s’han fet pensant en la possibilitat de haver de respondre de nou front a una situació sanitària com la que ha presentat la Covid-19. Tot i això, Espot ha apuntat que, la pandèmia “ha posat en evidència que el sistema sanitari és un dels baluards d’Andorra i ha de ser sòlid i capaç de donar resposta”.

D’altra banda, Benazet ha fet referència a la situació sanitària actual, amb l’augment significatiu de contagiats en les últimes setmanes. Tot i això, el ministre ha apuntat que, en comparació amb els països veïns, “l’evolució està molt aplanada”, ja que no existeix un pendent molt elevada. A partir d’aquest dimecres, Benazet ha assegurat que s’explicarà la tipologia de persones que ingressen a l’hospital. També ha indicat que la pressió a urgències “ha disminuït”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending