El nou protocol de comunicació de contactes de positius de Covid genera desconfiança

Especialistes sanitaris i ciutadans consideren que s’està traslladant una responsabilitat excessiva a la població per tal de descarregar de feina l’administració

A l'Oficina Covid se la descarrega de feina.
A l'Oficina Covid se la descarrega de feina. Toni Solanelles

El nou protocol de comunicació de contactes estrets de persones que hagin resultat contagiades de coronavirus no genera cap confiança. Especialistes sanitaris i molts ciutadans consideren molt arriscat traslladar tanta responsabilitat a la població atès que aquest fet pot acabar convertint-se en una arma de doble tall si hi ha persones que o bé es desentenen de les noves exigències de Salut o bé en un excés de zel assenyalen contactes que realment no ho són.

L’increment de casos positius de Covid arran de la intensificació de la variant Òmicron al país ha portat el ministeri de Salut no només a reduir els dies de confinament i de baixa als infectats -atès que normalment els símptomes que presenten ara són molt més lleus que amb altres soques de la malaltia- sinó que també es traspassa al contagiat la responsabilitat d’haver d’informar quins són els seus contactes estrets, és a dir, aquelles persones que eventualment haguessin pogut estar contagiades.

El ministeri allibera de feina l’Oficina Covid, el qüestionament de la qual cada dia sembla més obvi, més encara després que el seu director, Bruno Bartolomé, admetés mancances i malfiances a l’inici d’aquesta sisena onada que de ben segur van contribuir al descontrol de la situació molt abans el que tocava. També es vol treure pressió a l’atenció primària. Però hi ha molts metges que temen que la nova situació generi tants dubtes que els acabi revertint igualment.

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, donant explicacions.

Relacionat

Es redueix a set dies l’aïllament dels positius de Covid i la CASS activarà la baixa automàticament

I és que, primer, els contagiats han d’entendre què és un contacte estret i, després, o abans, segons com es miri, han de tenir la voluntat i els coneixements (i possibilitats) -no és tan clar en persones de segons quina edat- de voler accedir a la plataforma telemàtica instaurada pel ministeri de Salut per dur a terme tot el procés de comunicació. A més, en l’extrem oposat de tot plegat, hi ha el risc que alguns positius, en saber que la comunicació és anònima, s’excedeixen en comunicar contactes.

Fins i tot que en una clara mostra de mala fe, donin com a contactes estrets persones a les quals simplement vulguin perjudicar. En principi, els contactes estrets rebran un ‘simple’ SMS comunicant-los que són contacte d’un positiu -no de quin- i advertint-los mínimament dels passos a seguir. Habitualment, amb una vigilància passiva d’entrada hauria de ser suficient. Però és aquí quan els experts veuen que es començaran a generar, en molts casos, excessius dubtes.

Comentaris (20)

Trending