Es redueix a set dies l’aïllament dels positius de Covid i la CASS activarà la baixa automàticament

Salut trasllada encara més responsabilitats als contagiats, que hauran de comunicar a través d’una plataforma informàtica quins han estat els seus contactes, que rebran un SMS sense saber qui és l’infectat que l’ha citat

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, donant explicacions.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, donant explicacions. Toni Solanelles

Menys dies de confinament però la baixa laboral tramitada de manera més ràpida. De fet, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ho farà de forma automàtica. Els aïllaments passen de deu a set dies en el cas dels positius de Covid. I set dies serà també la baixa mínima que es concedeix sempre que l’infectat en qüestió no estigui en condicions de poder teletreballar i renunciï a la baixa.

L’augment de contagis que s’està donant al país per la variant Òmicron ha comportat que des del ministeri de Salut s’hagi decidit aplicar canvis en el protocols i en els circuits que han de seguir les persones positives de coronavirus així com en la tramitació de les baixes per aquests casos.

Mas ha explicat que les noves mesures s’han introduït perquè la pandèmia es troba en “punt àlgid” d’incidència i d’aquesta manera es vol rebaixar pressió a l’atenció primària i l’oficina Covid, que són qui estan notant més l’augment de contagis que ha portat Òmicron. Alhora es considera que “l’agilització de procediments afavoreix a tothom”

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha explicat en una compareixença aquest dilluns que l’aïllament de les persones diagnosticades de Covid passa de deu a set dies, encara que caldrà afegir-hi tres dies més de vigilància passiva. Les persones infectades poden contactar amb el seu metge referent si tenen símptomes greus (com febre o tos persistent, dificultats a l’hora de respirar o dolor fort i constant al pit, o marejos, entre altres), si la simptomatologia persisteix més de sis dies o si són persones vulnerables o estan afectats per factors de risc.

Set dies són, també, el temps mínim i s’espera que màxim de mitjana de baixa laboral per a les persones diagnosticades com a positives i s’introdueix l’activació automàtica de la baixa per part de la CASS en el moment de rebre el resultat positiu d’una TMA o un test ràpid d’antígens (TRA). En aquest sentit es rebrà un SMS d’avís de la baixa, però si la persona es troba en condicions de poder fer teletreball pot renunciar-hi enviant un correu electrònic a renunciabaixa@cass.ad.

Mas ha explicat que les noves mesures s’han introduït perquè la pandèmia es troba en “punt àlgid” d’incidència i d’aquesta manera es vol rebaixar pressió a l’atenció primària i l’oficina Covid, que són qui estan notant més l’augment de contagis que ha portat Òmicron. Alhora es considera que “l’agilització de procediments afavoreix a tothom”.

MÉS RESPONSABILITAT

Es fan més canvis que afecten les persones contagiades. Així, als positius se’ls traspassa la responsabilitat de notificar els seus contactes. La població tindrà molta més responsabilitat en aquest sentit. A partir d’ara l’oficina Covid no avisarà els contactes, sinó que serà cada malalt que haurà d’utilitzar una nova plataforma que s’ha habilitat a la web de Salut (www.salut.ad/contactescovid) per  generar els avisos.

Els positius s’hauran d’inscriure, després rebran un SMS per poder introduir les dades dels contactes estrets (és a dir, qualsevol persona amb qui s’hagi estat en les 48 hores anteriors al diagnòstic positiu en cas de no tenir símptomes o si se’n tenen, aquelles persones amb qui s’ha estat a menys de 2 metres de distància i durant més de 15 minuts des de les 48 hores prèvies a l’aparició dels símptomes) i aquests també rebran un SMS que els informarà que són contactes d’un positiu i del protocol que han de seguir.

51795505832 a634d59a38 o
Helena Mas preparant-se per a una nova compareixença.

Mas, que ha tornat a mostrat la confiança que es té en la responsabilitat individual a l’hora d’informar els contactes, ha garantit, però, que l’avís no identificarà qui és la persona contagiada i que la plataforma està subjecte a la protecció de dades. És a dir, la persona que rebi l’SMS sabrà que ha estat contacte estret d’una persona que s’ha contagiat però no sabrà qui és l’infectat.

Aquests són alguns dels canvis ja acordats. Però n’hi haurà més en relació, en aquest cas, als contactes. Aquest dimecres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ja recuperat d’un positiu de Covid que ha estat força més agressiu que el que el va afectar durant la primera onada de la pandèmia, explicarà quin és el dispositiu que s’ha dissenyat per a les persones que són contacte de persones contagiades.

Comentaris (24)

Trending