Només cinc dels vacunats han necessitat atenció mèdica per efectes secundaris seriosos

Benazet explica que, en la majoria dels casos, van ser reaccions al•lèrgiques a la vegada que defensa que cal seguir vaccinant i deixa clar que “no comparteix” l’aturada de la distribució del fàrmac de Janssen

Una imatge del centre de vacunació a l'antiga plaça de braus.
Una imatge del centre de vacunació a l'antiga plaça de braus. Toni Solanelles

De totes les persones que, fins ara, s’han vacunat a Andorra, sigui amb Pfizer sigui amb AstraZeneca, només cinc han desenvolupat algun efecte advers que hagi requerit atenció mèdica. En cap dels cinc casos, ha afirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el pacient ha estat en risc. Per això, des del Govern es continua defensant que els vaccins “són segurs i eficients”. De fet, també ho seria, segons el polític ordinenc, el de Janssen. Així, ha deixat clar que no comparteix l’aturada de la seva distribució.

La compareixença de Benazet davant la comissió de Sanitat del Consell General ha servit també per explicar com funciona el programa de farmacovigilància que ha de servir per monitorar les persones vacunades per si desenvolupen alguna reacció adversa. A través d’aquest sistema, fins ara s’han rebut 257 notificacions de vaccinats que van partir algun efecte negatiu, la majoria d’ells lleus i ja reportats a tot el món com ara febre, fatiga o dolors a la zona de la punxada. Res, però, que revesteixi gravetat.

El cas més greu és el d’una persona que va patir un accident vascular al qual ja era propens per la seva condició de risc i que no necessàriament hauria de tenir relació directa amb la vacunació

Això sí, s’ha reconegut que cinc de les persones que han rebut alguna de les dues vacunes van requerir atenció mèdica. En concret, dos havien rebut el vaccí de Pfizer i tres les d’AstraZeneca. En dos dels casos va ser per reaccions al·lèrgiques detectades al cap de poca estona de l’administració de la dosi. El més greu ha estat, segons ha explicat Benazet, un pacient que va patir un accident vascular hemorràgic tot remarcant que “ja tenia factor de risc” per desenvolupar-lo.

Sobre aquest darrer cas, el ministre ha volgut remarcar que “no necessàriament ha de ser una reacció directa” a la vacuna. De fet, ha recordat que els problemes poc freqüents detectats amb AstraZeneca justament són “el contrari”. En tot cas, el que ha deixat clar que “les vacunes són segures i eficients” i que “el risc en cas d’agafar el coronavirus és molt superior”.

Per això, ha defensat la decisió de “donar la vacuna a qualsevol edat de forma decidida i sense titubejar” tot remarcant que “sempre valorem el que diuen les agències internacionals del medicament”. Així, ha tornat a afirmar que “és una casuística menor i no justifica aturar el procés”. De fet, també ha expressat la seva contrarietat amb l’aturada de la distribució del vaccí de Janssen,

Vial de Janssen, la vacuna que ha estat paralitzada als Estats Units.

Relacionat

Janssen ajorna l'enviament de la seva vacuna a Europa

“Es prenen decisions segons la por. No les comparteixo. Haurien de ser segons la por de no vacunar-se”, ha indicat. També ha lamentat que, després del “fet insòlit” de tenir vaccins de forma tan ràpida, “ara estem fent un problema”.

Comentaris (11)

Trending