Noies andorranes i al tomb dels 27 anys són les que més s’interessen sobre com avortar

El SIAD va atendre durant el 2023 a 35 dones, la majoria de les quals demanaven informació sobre la interrupció voluntària de l’embaràs

Cristina Pérez i Noemí Morell al CAP de Santa Coloma.
Cristina Pérez i Noemí Morell al CAP de Santa Coloma. Albert Sanjuan

El Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) va atendre durant el 2023 un total de 35 dones. Ho va fer presencialment, telefònicament i per altres canals. La majoria d’elles (el 83%) s’interessen per la interrupció voluntària de l’embaràs. El perfil de les dones que demanen informació per avortar són noies andorranes d’una mitjana d’edat de 27 anys. La resta de dones que contacten amb el SIAD ho fan per rebre informació sobre mètodes anticonceptius.

“S’intentarà que pugui ser una realitat aquesta legislatura. L’estructura del servei no canviarà i si al país queda despenalitzat es podrien fer derivacions a un centre específic”

Aquests detalls els ha exposat la llevadora referent Noemí Morell al centre d’atenció primària (CAP) de Santa Coloma, on té la seva ‘seu central’ el SIAD. Concretament, ha manifestat que l’any passat 35 dones van ser ateses, mantenint la tendència dels darrers anys. Concretament, el 83% van demanar informació per la interrupció voluntària de l’embaràs. La mitjana d’edat és de 27 anys i la majoria són de nacionalitat andorrana. Segons ha explicat “nosaltres els hi donem informació d’on poden anar”. Sobre la despenalització de l’avortament, la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, ha dit que “s’intentarà que pugui ser una realitat aquesta legislatura. L’estructura del servei no canviarà i si al país queda despenalitzat es podrien fer derivacions a un centre específic”.

D’altra banda, una trentena de noies s’han adreçat al Servei Integral d’Atenció a la Dona per demanar la píndola de l’endemà. El 80% ho van fer per ruptura del preservatiu i la resta no havia utilitzat cap mètode anticonceptiu durant el coit. La dispensació gratuïta es va aprovar durant la legislatura passada, i tal com ha explicat Morell “això no vol dir que hi hagi més persones que l’han demanat perquè també es dispensa en les farmàcies”. En aquest cas la mitjana d’edat se situa en els 25 anys.

La resta de consultes han estat per realitzar el test d’embaràs (9%), per tenir informació sobre les malalties de transmissió sexual (3%), i per conèixer mètodes anticonceptius (3%).

PLA DE SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA

Per la seva part, la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, ha explicat que un dels objectius del ministeri de Salut aquesta legislatura és tirar endavant un pla de salut sexual i reproductiva que “inclourà activitats de prevenció i promoció de tot el cicle reproductiu fins a la menopausa”. Precisament, es vol sortir fora dels CAP i una de les primeres accions serà una xerrada el pròxim dia 20 de març al SAAS sobre el climateri.

Un dels temes importants, segons ha exposat seran les infeccions de transmissió sexual. Assegura que “és un tema molt ampli i és cert que les xifres diuen hem de fer molt d’èmfasi en aquesta qüestió”. Remarca que als Centres d’Atenció Primària ja fan testos ràpids per detectar la sífilis, però diu que ara “s’ha de valorar quina és la necessitat que té la població i quines proves necessiten assistència mèdica”.

Pérez exposa que el pla de salut sexual i reproductiva també tindrà en compte els homes “perquè entren a dins de la planificació familiar i la presa de decisions”.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending