Metges i CASS inicien les converses per a un nou conveni des de posicions molt allunyades

El col·legi professional reclama una relació d’igual a igual amb la Seguretat Social alhora que reivindica una revisió a l’alça substancial de les tarifes

Una imatge del rètol de la CASS a la façana principal de la parapública.
Una imatge del rètol de la CASS a la façana principal de la parapública. ARXIU

Si els metges estan a Sant Julià, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) tot just és al Pas de la Casa. O viceversa. I més o menys. El Col·legi Oficial de Metges (COMA) i la CASS han iniciat les converses per a l’establiment d’un nou conveni des de posicions, com a mínim, notablement allunyades. Els metges reclamen una relació d’igual a igual amb la Seguretat Social alhora que reivindiquen una revisió a l’alça substancial de les tarifes.

Les negociacions s’han iniciat ara, després que el COMA ha donat per tancada la seva proposta de conveni. Els facultatius han estat tres mesos treballant en la redacció de l’actualització de l’acord amb la CASS, actualment denunciat. El text que opera sota denúncia data de cinc anys enrere, just quan va posar-se en marxa la via preferent. Justament, una de les coses que pretenen els metges és revisar la relació amb la Seguretat Social tenint en compte els pros i contres que ha deixat aquest nou sistema de funcionament.

La voluntat dels uns i dels altres és arribar a una entesa, que d’altra banda és obligatòria, com aquell que diu, alhora que les dues institucions són conscients que calia una revisió del conveni

Com que aquest dilluns s’ha fet just la primera reunió, i tot i constatar visions diferents, ni el COMA ni la CASS no s’han volgut esplaiar en valorar la situació. La voluntat dels uns i dels altres és arribar a una entesa, que d’altra banda és obligatòria, com aquell que diu, alhora que les dues institucions són conscients que calia una revisió del conveni, que encara tenia reminiscència de textos més pretèrits. Són justament alguns d’aquests pactes històrics els que els facultatius volen reconduir i que, possiblement, costaran més de llimar.

La CASS sempre s’ha sentit molt còmode tenint ben ‘collats’, per dir-ho d’alguna manera, els prestadors de serveis. Els metges reclamen una major equiparació. Que la Seguretat Social no tingui ni la paella pel mànec de manera majoritària ni, menys encara, la darrera paraula. No obstant, les fonts consultades han assegurat que comparant-ho amb altres sistemes de l’entorn, els metges liberals del país “estan oferint una atenció en general molt bona”. Quant a les cobertures sanitàries, “malgrat que hi ha millores a fer”, també s’és conscient que “hi ha bones cobertures”.

REPERCUSSIÓ INDIRECTA

Després d’anys de tarifes congelades -una quinzena, pel cap baix- els facultatius entenen que és el moment de revisar-les. Més encara després d’un exercici inflacionista d’allò més. Les fonts mèdiques consultades han recordat que els metges liberals es costegen totalment la infraestructura que han d’utilitzar. Des dels despatxos al personal col·laborador passant per tota la maquinària o instrumental necessari, i que tot plegat sí que incorpora l’IPC i, en canvi, les tarifes ni tan sols això han pogut repercutir durant molt temps.

Després d’anys de tarifes congelades -una quinzena, pel cap baix- els facultatius entenen que és el moment de revisar-les. Més encara després d’un exercici inflacionista d’allò més

Per tant, revisar a l’alça les tarifes s’imposa sí o sí. I la CASS ja en seria conscient. Però voldria posar topalls, és clar. A les portes d’unes eleccions -i la CASS també té connexions polítiques, lligams directes amb l’administració- no es pot visualitzar un impacte directe en les economies domèstiques, hores d’ara prou malmeses. “Els metges, en general, no viuen tan bé com sovint es pensa ni van en Ferrari com alguns ciutadans creuen”, remarquen les fonts properes al COMA consultades.

En tot cas, les relatives a les tarifes serien les úniques repercussions directes que tindria l’actualització del conveni. La resta són aspectes molt més tècnics la repercussió dels quals “no seria directa”. “Però endreçar o ordenar les funcions dels diferents actors del sistema sanitari servirà per establir a llarg termini unes polítiques sanitàries millors, per no haver d’actuar sempre a remolc de les disfuncions que es detecten, i això sempre és bo per a l’usuari”, han indicat les fonts.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending