Metges i CASS acosten posicions pel nou conveni però preveuen una negociació llarga

La segona reunió de les converses, en què també participen representants de Salut, ha servit per desencallar alguns aspectes puntuals i establir una metodologia de treball que inicialment no preveien els facultatius

Membres del Col·legi de Metges en una compareixença anterior.
Membres del Col·legi de Metges en una compareixença anterior. Toni Solanelles

La negociació sobre el nou conveni entre el Col·legi de Metges (COMA) i la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) avança. Ha avançat una mica, vaja. Representants de les dues institucions i també del ministeri de Salut, sempre des d’una òptica tècnica, ha mantingut aquest dimarts la segona reunió i s’ha pogut constatar un acostament de posicions però, també, que les converses i l’acord definitiu va per llarg. La metodologia de treball imposada per la CASS és més lenta del que pensaven els facultatius i, aquests, alhora, volen acordar un conveni de llarga durada.

Després d’una tensa primera reunió, la segona trobada ha estat molt més cordial alhora que productiva. “S’han abaixat els fums”, han remarcat fonts coneixedores del contingut de la reunió, que han constatat “la bona predisposició” de les parts a arribar a una entesa. Això sí, “perquè les coses surtin bé, s’haurà d’invertir el temps que faci falta” i molt probablement els temps d’aquesta negociació no tindran res a veure amb l’esgotament del curs polític. Caldrà veure, doncs, com casa tot plegat.

Una imatge del rètol de la CASS a la façana principal de la parapública.

Relacionat

Metges i CASS inicien les converses per a un nou conveni des de posicions molt allunyades

El que està clar és que la CASS vol repassar punt per punt el conveni ara denunciat i anar-hi incorporant les millores o actualitzacions que s’escaiguin i els metges, que havien posat un document totalment renovat sobre la taula, es troben que, en certa manera, han de tornar a començar o, com a mínim, han de fer marxa enrere però, alhora, volen un acord de llarga durada. Segons fonts properes al COMA, una vegada es tanqui un acord, “com menys s’hagi de tocar el conveni, millor”, això mentre els mitjans tècnics no canviïn de manera essencial, per exemple.

Es preveu establir un marc general d’actualització en el temps de les tarifes. Que hi haurà increment ara de cop, és segur, de quant serà, no està gens clar

De moment, és clar, el conveni resta a les becerol·les i l’objectiu és anar fent trobades sovintejades per anar llimant serrells. Hores d’ara s’està negociant, gairebé, frase per frase. Els metges han exigit un acord que tracti totes les institucions d’igual per igual i deixar la supremacia de les administracions que fins ara destil·lava el text. Per això les parts són prudents a l’hora de manifestar-se.

Queda clar, per exemple, que hi haurà en el conveni un capítol específic que fins ara no hi era que regularà exactament i de manera explícita i exclusiva l’atenció mèdica telemàtica. També es preveu establir un marc general d’actualització en el temps de les tarifes. Que hi haurà increment ara de cop, és segur, de quant serà, no està gens clar. Però és evident que els metges no recuperaran d’una sola vegada tot el poder adquisitiu que han calculat haver perdut. Els preus s’haurien d’actualitzar a tot estirar l’IPC del 2022. Potser una mica més. Però aquest nivell de detall, segons les fonts, no s’hauria tractat.

Etiquetes

Comentaris

Trending