L’intermediari dels tests assegura que l’exemple ‘massiu’ d’Andorra ha fet créixer la demanda

Joan Ignasi Martínez Roldán lloa la iniciativa del cribratge i explica que va ser Josep Maria Piqué qui el va contactar per si podia aconseguir els dispositius

L'empresari durant la seva aparició al 'FAQS' de Televisió de Catalunya.
L'empresari durant la seva aparició al 'FAQS' de Televisió de Catalunya. TV3

L’intermediari dels tests, el metge i empresari català resident bona part de l’any a la Xina des de fa molts anys, Joan Ignasi Martínez Roldán, assegura que Andorra ha fet “un gran descobriment” en voler fer un cribratge massiu i considera que és a partir del cas del Principat que altres països han seguit l’exemple i això ha fet que hagi “crescut la demanda” de dispositius, que ja quan el Govern els va adquirir era de mil cops l’oferta. Actualment es produeixen cinc milions de tests diaris.

 

Amb la denominació de Jim Roldán, el CEO de Linkcare Health Services, l’empresa a la qual el Govern va recórrer com a palanca per adquirir els 158.000 ‘kits’ amb els quals s’estan fent els tests massius, l’intermediari, que es defineix com a emprenedor social, ha aparegut aquest dissabte a la nit al programa ‘FAQS’ de Televisió de Catalunya en el que sembla una ben dissenyada campanya de promoció del cribratge. Martínez Roldán no és el primer cop que parla de la qüestió. I en certa manera va matisar una mica algunes de les afirmacions que havia fet anteriorment a ‘La Vanguardia’.

Sobretot, i abans de llançar un claríssim elogi a l’estratègia seguida per Andorra, va matisar força coses, implícitament, en relació amb el preu. Va treure ferro al pagament en efectiu, sense negar-ho del tot, òbviament. Si en un primer moment havia explicat que havia hagut d’avançar la totalitat del pagament, prop d’un milió d’euros, al ‘FAQS’ va explicar que tres dies després de rebre l’encàrrec el Govern va ingressar al compte de la seva empresa “el 80% de l’operació”, que corresponia, va dir, a 1.200.000 euros. Martínez Roldán també va assegurar que “quan el Govern andorrà em va trucar, un divendres, s’havia doblat el preu” dels dispositius.

-

Relacionat

L’intermediari dels tests

L’empresari va fer algunes pinzellades sobre la seva feina i experiència amb la Xina i també va repassar molt ràpidament la situació viscuda al país asiàtic per culpa de la crisi, tot afirmant, per exemple, que ha “destruït el sistema financer” i d’aquí que s’hagi de tornar a recórrer a un mètode molt tradicional com són els cercles de confiança i pagar per avançat. Martínez Roldán també va explicar que va ser el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, qui el va contactar per si li podria aconseguir el material. Aquest vincle no era pas difícil d’intuir.

Piqué, en el passat alt directiu de l’Hospital Clínic i ‘ideador’ de Barnaclínic, de la qual penjava inicialment Linkcare, va ser qui al seu dia va anar buscar Martínez Roldán perquè invertís en la societat que ara ha fet les tasques d’intermediació amb Livzon gràcies als contactes de l’emprenedor, que va assegurar tenir bona relació amb integrants del ministeri de Sanitat xinès. Martínez Roldán va fer referència a les dificultats per aconseguir material -la “petita comanda” d’Andorra s’hauria colat entre d’altres demandes gegants-, va explicar que la Xina ha extremat els processos de validació i també es va referir a la dificultat per traslladar posteriorment el material.

“El problema és que si Andorra no rebia els testos jo havia decebut a les 80.000 persones d’un país. I jo estava confinat i era fàcil venir a trencar-me les cames”

“El problema és que si Andorra no rebia els testos jo havia decebut a les 80.000 persones d’un país. I jo estava confinat i era fàcil venir a trencar-me les cames”, va afirmar tot explicant després que des que es va fer el primer contacte fins a la recepció dels dispositius van passar divuit dies, quatre més del que inicialment es preveia, després d’aconseguir alguns permisos especials per tal que poguessin volar alguns xàrters, gràcies a la bona tasca de l’operador amb el qual va contactar, va afirmar, des de la província de Guangdong, on està ubicada la fàbrica de Livzon.

Martínez Roldán va explicar que els tests són d’una “sensibilitat molt alta pel tipus de producte que és” i va lloar el projecte andorrà després de recordar que a Andorra, la taxa de mortalitat pel coronavirus en relació amb cada 100.000 habitants és de les més altes del món, però no pas perquè hi hagi hagut una mala gestió, va dir, sinó perquè el virus s’hauria instal·lat en un centre sanitari (al Cedre). Per tant, es va mostrat “molt content i molt orgullós d’haver donat suport” a la iniciativa andorrana -en cap moment va dir ni tampoc se li va demanar quin cost tenia la seva intermediació- i va destacar que Andorra és “un país petit, emprenedor”, on tot s’ha fet amb caràcter “voluntari”.

L’empresari català, que va assegurar haver conegut bona part de l’equip que ha dissenyat i promogut el cribratge massiu, va afirmar que si en lloc de ser Andorra qui ha dut a terme el projecte del cribratge massiu hagués estat un país com Dinamarca, tothom s’hi voldria emmirallar, seria un referent ineludible. I això que el Principat, va recordar amb un discurs a voltes sorneguer, són “uns senyors que mengen calçots com nosaltres al febrer” i “són els nostres cosins germans”.

Comentaris (4)

Trending