L’intermediari dels tests

Joan Ignasi Martínez Roldán és el CEO de Linkcare Health Services, l’empresa a través de la qual el Govern ha adquirit a la Xina els dispositius amb què es vol testar tota la poblacióFa tres dècades que pràcticament viu a cavall de Barcelona i el país asiàtic, que coneix fil per randa tot i que algunes maneres de fer dels xinesos no deixin mai de sorprendre’l

“Tenim un ciutadà espanyol de la nostra confiança…” Un científic català… El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va referir-se en múltiples ocasions, quan durant dies se li va demanar per l’arribada dels tests que havien de ser els grans protagonistes del cribratge massiu, a un contacte que controlava els dispositius adquirits a la Xina. L’intermediari és el CEO de l’empresa catalana Linkcare Health Services, Joan Ignasi Martínez Roldán, un home que al seu dia va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona però que ben aviat va enfocar el seu interès i la seva activitat cap a l’empresa de visió artificial. Ciència, noves tecnologia… També molt aviat es va enfocar cap a la Xina, país on fa tres dècades que viu. Vaja, viu entre Barcelona i Pequín, encara que l’esclat de la crisi del coronavirus l’ha enganxat a la seva casa de Sitges i allí s’hi ha quedat confinat.

Martínez Roldán, al seu dia, va rebre una oferta de l’Hospital Clínic per tal d’invertir en la firma que fa poques dates va ser l’adjudicatària de l’adquisició dels 158.000 dispositius per fer l’anàlisi d’anticossos. L’empresari científic hi va apostar. Linkcare Health Services, ja ho va explicar al seu dia l’Altaveu, és una empresa lligada a l’hospital català que, al seu dia, i amb l’actual director general del SAAS, Josep Maria Piqué, com un dels impulsors, va promoure la privatització de certes estructures de la sanitat pública catalana. Es va crear el que es va denominar Barnaclínic. I d’allí, en certa manera, en van penjar, almenys a l’inici, firmes com la que ara ha servit de palanca per portar al Principat els tests.

‘La Vanguardia’ entrevista aquest dijous Joan Ignasi Martínez Roldán, que explica que per poder aconseguir els tests que havien de venir a Andorra va haver d’avançar fins a un milió d’euros en diner efectiu, en bitllets, a un empresari xinès que no coneixia de res. Però és que ara, aquests grans empresaris, o cobren per avançat o no fabriquen. Almenys, no fabriquen segons què. Martínez Roldán considera que els tests són molt importants. I que si s’haguessin fet abans haurien ajudat a reduir el nombre de morts que hi ha hagut en centres sociosanitaris.

Però això creu que "l’important en el cas d’Andorra és que sí que tenen una estratègia de pel que fa als tests; per a què serviran i com els desenvoluparan. Ho han ofert als seus ciutadans i s’hi ha apuntat tota la població”. No és ben bé així, però suposadament ben emprat està. El que sí és clar, almenys això es desprèn de les paraules de qui també ha treballat a La Caixa o a Indra, per posar dos exemples, és que la comanda feta pel Govern d’Andorra és la més voluminosa que li han fet fins ara. I amb tot, diu, no és que hagi estat un bon negoci. Almenys des del punt de vista dels molts anys que fa que viu o que va apostar per la Xina com la gran potència que creia que seria al segle XXI. I està convençut que així serà.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending