Increment considerable del nombre de primeres visites a la Unitat de Conductes Addictives

Un any després de l’esclat de la crisi sanitària, el departament ha començat a veure els efectes que ha tingut, amb un augment dels pacients i amb la reducció de places

Entrada posterior de l'hospital.
Entrada posterior de l'hospital. Toni Solanelles

La pandèmia, principalment el confinament, ha tingut una gran afectació en la salut mental de gran part de la població. Així mateix, i com a conseqüència, també ha tingut un fort impacte en la Unitat de Conductes Addictives (UCA). Aquest servei, que va haver de reduir les places en 2020, ha vist com han augmentat de manera significativa tant el nombre de primeres visites, com de pacients en tractament.

En el que va d’any, s’han enregistrat fins a 270 primeres visites a l’UCA. Tot i que no es pot fer una comparativa perquè encara es manca de les dades d’augment, la coordinadora de la clínica, Angelina Santolària, ha afirmat que és “força considerable”. Així mateix, els pacients que es tracten en consulta també s’ha incrementat, arribant fins als 580 malalts. “El que vam preveure, que ja pensàvem que a partir de l’any començaríem a veure les conseqüències i la pujada de la demanda, s’ha acomplit”, ha assegurat Santolària.

Un dels serveis en concret que es dóna des de l’UCA és l’hospital de dia. En aquesta modalitat, els pacients acudeixen de 9:00 h a 17:00 h per poder fer activitats, consultes i altres sistemes que els ajudin a combatre la seva addicció. En aquest sentit, Santolària ha explicat que, abans de la pandèmia, el nombre de places era de deu. Amb les complicacions que ha tingut el sistema sanitari, es van haver de reduir a sis, malgrat l’augment de casos que s’ha enregistrat.

Una de les conseqüències principals que ha tingut la pandèmia ha sigut la d’agreujar les conductes que ja es tenien prèvies. Persones que, possiblement, abans consumien alguna substància de manera moderada, han augmentat el consum fins a ser una addicció. Actualment, els casos que més es tracten són per alcoholisme, que són el 55% de la consulta. Generalment, el perfil se situa en homes de 45 anys, aproximadament. El segon estupefaent és el cànnabis, que és consumit per persones més joves.

Santolària ha assegurat que, amb el sistema i l’estructura que es té actualment a l’UCA “tenim els recursos suficients per poder donar assistència als malalts”. La unitat se centra en tres estructures principals que es basen en les consultes externes, que és el canal d’entrada; el procés de desintoxicació; i, finalment i com a darrer pas, l’hospital de dia.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending