L’hospital està en alerta i esperant el pic d’ingressos per d’aquí a dues o tres setmanes

El ministre de Salut reconeix amb la boca petita que s’estan desprogramant vacances de sanitaris per poder afrontar l’impacte de la sisena onada de la pandèmia que es podria veure encara més agreujada amb l’arribada d’Òmicron

Una imatge de l'hospital.
Una imatge de l'hospital. Toni Solanelles

Variant Òmicron a banda, l’hospital espera en dues o tres setmanes el pic més alt d’ingressos per culpa de la Covid. Així ho ha indicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha explicat que dilluns té previst exposar davant la comissió legislativa de Sanitat el pla de contingència hospitalari. Martínez Benazet, que ha reconegut amb la boca petita que s’estan alterant les vacances dels sanitaris, ha assegurat que “l’hospital està en alerta i treballant”.

El titular de Salut ha tornat a reiterar que “tenim encara muscle per respondre”, però els sanitaris, que el ministre ha afirmat que estan “exhausts”, estan ja més que això: cansats per la feina i farts de les mesures i la planificació que es va dictant per part dels comandaments. El cap de setmana passat va ser molt crític. Amb membres de la direcció hospitalària, fins i tot, fent cas omís a les demandes de mitjans.

Una imatge de l'hospital.

Relacionat

L’agudització de la pandèmia genera un daltabaix a l’hospital

“No preveiem que es dupliquin els casos aquest cap de setmana”, ha afirmat Martínez Benazet, que ha mostrat el seu temor per l’arribada de la variant Òmicron, molt més transmissible encara que normalment és menys greu. Per ara, hi ha una mena de fórmula matemàtica. La majoria de contagis, al cap d’una setmana i mitja es recuperen. En aquest punt, els quadres que no van bé acaben ingressant a planta. I si continuen anant a malament, tres setmanes després de la detecció de la infecció acaben a l’UCI.

Ara mateix hi ha la UCI tradicional amb dotze llits destinats tots ells a malalts Covid. I a la primera planta també s’ha habilitat un espai UCI per a pacients amb coronavirus amb deu llits més

De moment, ha explicat el ministre, sortosament “el comportament d’ingressos no és exponencial com s’insinuava el cap de setmana passat”. Amb tot, s’estan adoptant mesures, malgrat que Martínez Benazet no ha volgut ser explícit. És evident que als sanitaris se’ls està començant a reubicar i suprimir festius i vacances. I això està generant un elevat malestar, perquè es considera que no s’ha actuat amb prou previsió.

També s’estan preparant nous dispositius per si cal rebre més pacients, especialment si són de caràcter greu. Martínez Benazet ha assegurat que si cal adequar nous espais per a pacients Covid necessitats de cures intensives es podria fer amb relativa celeritat. Ara mateix hi ha la UCI tradicional amb dotze llits destinats tots ells a malalts Covid. I a la primera planta també s’ha habilitat un espai UCI per a pacients amb coronavirus amb deu llits més. Finalment, l’espai on fins ara es feien les cirurgies majors ambulatòries (CMA) s’ha transformat en la UCI ordinària, per dir-ho d’alguna manera.

Comentaris (5)

Trending