A casa, teletreball obligatori i reunions de màxim dues persones

Entre les noves restriccions per mirar de baixar per sota d’1 la taxa de reproducció del coronavirus hi ha el límit de dos comensals per taula als restaurants i la prohibició de vendre alcohol a les benzineres a partir de les nou de la nit per intentar impedir els ‘botellons’

Espot i Benazet, durant la roda de premsa.
Espot i Benazet, durant la roda de premsa. SFGA

A partir de dilluns, el teletreball, sempre que sigui possible, serà obligatori. Només quedaran excloses aquelles tasques en les quals els desplaçaments siguin “absolutament necessaris”. És una de les noves mesures anunciades pel Govern amb la voluntat de frenar l’expansió del coronavirus. A banda, es mantenen les ja existents pel que fa a bars o restaurants. De fet, en aquest darrer cas encara es restringeix més: si no es forma part del nucli de convivència, només es permetrà dues persones per taula, el mateix màxim que per qualsevol reunió en un pis particular.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha justificat la necessitat d’aquestes noves mesures, aprovades en la reunió del consell de ministres, pel fet que “tot i que la situació sanitària està sota control, sabem que es pot desfermar en pocs dies. A banda, es considera clau “baixar per sota 1 la taxa de reproducció perquè això voldrà dir que cada cop hi ha menys casos actius”. El màxim responsable de l’executiu ha assegurat que són restriccions “ponderades” davant “una situació de fragilitat” que les fonamenta. S’intenta, a més que “no perjudiqui en excés la situació econòmica”.

Sempre que sigui possible, serà obligatori treballar des de casa, tot i que es mantenen les classes presencials als sistemes educatius

L’estrella de les noves mesures és la que fa obligatori que qualsevol persona que pugui fer la seva feina de forma telemàtica, s’hagi de quedar a casa. En aquest cas no és pas una recomanació. És, per dir-ho clar, una ordre, tot i que ha apuntat que “hem d’apel·lar al sentit comú d’empresaris i treballadors” i que sempre “hi haurà un cert marge” en funció de la tipologia del negoci”. Per ara, no afectarà els sistemes educatius que, un cop acabin les vacances de Tots Sants, reprendran l’activitat amb la normalitat, entre cometes, existent des de l’inici de curs.

Espot no ha amagat que, a l’entendre del Govern, no s’ha fet gaire cas de la necessitat d’aplicar, en l’actual context de pandèmia, aquesta opció laboral. “Per molt que l’hem recomanat, no s’ha acabat d’implementar com voldríem i ara hem d’anar una mica més enllà”, ha comentat, tot i que, cal recordar, més enllà de l’existència, en la llei de relacions laborals d’un contracte de teletreball, no s’ha establert una normativa més exhaustiva sobre aquesta opció laboral.

Des del Govern s’ha advertit que aquesta i la resta de mesures adoptades són “un dels últims instruments per reduir la taxa de contagi sense afectar el moll de l’os de l’activitat econòmica”. I és que, per al màxim responsable de l’executiu, i malgrat que ara la prioritat ha de ser “combatre el virus”, també cal intentar minimitzar els danys, ja considerables, sobre el teixit productiu.

Amb aquestes noves mesures, que entraran en vigor entre dissabte i dilluns, Govern vol intentar reduir per sota de l’1 i de forma substancial la taxa de reproducció del coronavirus

“Ja es farà prou mal pel fet de venir menys turistes”, ha recordat. Per això, “hem d’intentar que, com a mínim, les activitats que depenen del consum intern puguin mantenir-se vives”, un fet que, ha destacat, “és compatible amb el foment més aprofundit del teletreball”. En l’àmbit laboral, a més, es prohibeixen les reunions de més de dues persones.

De fet, és el mateix nombre de persones que es podrà trobar a un domicili particular sempre que no es tractin d’integrants del mateix nucli de convivència. Aquesta és una altra de les mesures aprovades pel consell de ministres, i que entrarà en vigor dissabte, tot i que, al final, Espot ha admès que “la policia no anirà a controlar els domicilis de la gent”, ja que “no és una obligació taxativa sinó que apel·lem al civisme dels ciutadans; de moment, no ens han demostrat que estiguin incomplint sistemàticament les recomanacions”. Espot ha justificat la mesura tot recordant que “hi ha molts estudis que diuen que molts contagis es produeixen a casa d’amics i familiars, quan s’abaixa la guàrdia i s’incompleixen les mesures de distanciament i ús de mascareta”.

A banda, es continua aplicant el tancament de bars i la restricció horària als restaurants. De fet, en aquests establiments el nombre de persones que podran seure a una mateixa taula, si no s’és nucli de convivència, es redueix, també, a dos. El Govern, a més, vol tallar de soca-rel els ‘botellons’. Per això, quedarà prohibida la venda d’alcohol a les botigues de les benzineres a partir de les nou del vespre.

La mesura per aturar els ‘botellons’ és únicament prohibir la venda d'alcohol a les botigues de les benzineres a partir de les nou de la nit

L’incompliment d’aquestes mesures se sancionarà, novament, seguint el que estableix la Llei general de Sanitat, en espera que pugui tirar endavant la modificació que s’està negociant amb els grups parlamentaris. El Govern també té previst revisar els protocols que s’apliquen per a les activitats als gimnasos, on continuarà sent obligatòria la mascareta. També es vol reforçar les inspeccions als establiments comercials per garantir que no s’excedeix l’aforament recomanat.

Etiquetes

Comentaris (29)

Trending