Govern habilita inspectors de Medi Ambient, Consum i Comerç per controlar les mesures Covid

L’executiu aprofita les prerrogatives que li concedeix la modificació de la llei de Sanitat i ampliarà el cos de persones que poden vigilar el compliment de les restriccions adoptades per evitar l’expansió de la pandèmia

Taules i separacions en un restaurant.
Taules i separacions en un restaurant. ARXIU

El Govern ha habilitat personal d’altres departaments que no són el de Salut per realitzar inspeccions i constatar possibles infraccions de les mesures sanitàries decretades per intentar frenar l’expansió del coronavirus. D’aquesta forma s’apliquen les disposicions contingudes en la modificació de la llei de sanitat i la de seguretat pública aprovada ara fa unes setmanes pel Consell General. En concret, faran aquestes funcions els inspectors de Medi Ambient, Consum i Comerç.

Així queda establert en un edicte publicat aquest dimecres al BOPA, que justifica la mesura recordant que el Govern ha de vetllar “pel compliment de la normativa aplicable en matèria sanitària” però que és només el personal del ministeri de Salut qui té assignades les competències de “fer inspeccions, constatar infraccions i proposar sancions” en qualitat “d’agent de l’autoritat sanitària”. Ara, però, la modificació legislativa permet que Govern pugui habilitar per aquestes funcions a altres treballadors qualificats de l’administració.

L’ampliació de funcions s’adopta ja que “la tasca inspectora ordinària s’ha vist sobredimensionada degut a l’ampli abast de les mesures establertes per minimitzar el risc de transmissió de la infrecció”

L’edicte recorda “la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2” i que “el Govern ha de garantir que el ministeri responsable de la salut disposi de l’estructura, de l’organització i dels recursos humans i econòmics necessaris per exercir les competències que li són pròpies”. A banda, remarca que “la tasca inspectora ordinària s’ha vist sobredimensionada degut a l’ampli abast de les mesures establertes per minimitzar el risc de transmissió de la infecció”.

Per això, habilitat i dona competències a funcionaris d’altres departaments externs a Salut. És el cas dels inspectors de la Unitat de Prevenció i Control Ambiental del ministeri de Medi Ambient, i els de la Unitat de Consum i Inspecció de Comerç, del ministeri d’Economia. Així, s’indica que “en complement de les seves funcions” també podran “dur a terme inspeccions i constatar infraccions a fi de traslladar-les al ministeri responsable de la salut perquè instrueixi els expedients corresponents en el marc de les mesures adoptades per a la gestió i el control de l’emergència sanitària”. Aquesta mesura es mantindrà “de forma provisional fins que el Govern acordi deixar sense efecte aquesta habilitació”.

Una curiositat de l’edicte és l’error que es comet a l’hora de citar un dels ministeris els treballadors dels quals guanyen aquestes competències. Així, es fa referència al d’Economia, Competitivitat i Innovació, que va liderar la passada legislatura Gilbert Saboya, i no l’actual denominació: Presidència, Economia i Empresa.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending