El Govern avança cap a un cribratge del càncer de mama “millor i més efectiu”

Salut i el SAAS han tancat un acord amb l’empresa internacional Hologic, que aportarà maquinària i noves tècniques per al diagnòstic precoç i el tractament d’aquesta malaltia

Jan Verstreken, Joan Martínez Benazet i José Yebra, d'esquerra a dreta.
Jan Verstreken, Joan Martínez Benazet i José Yebra, d'esquerra a dreta. Pilar Candel

El Govern ha signat un acord que, entre altres coses, afavorirà la detecció precoç del càncer de mama i el tractament posterior. Així ho ha comunicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la presentació d’aquesta entesa entre el mateix departament, el Servei Andorrà d’Atenció Primària (SAAS) i l’empresa internacional Hologic. En un inici, aquesta entitat aterra al país per fer tasques conjuntes amb el Govern de recerca i innovació en diferents àmbits, però principalment en el càncer de mama.

Hologic aportarà equipament d’alta tecnologia, la intel·ligència artificial o la tomosíntesi, “que milloren la rapidesa de la lectura d’imatges”, ha explicat el director general del sud d’Europa d’Hologic, José Yebra. Amb aquesta aportació, a més de millorar en la detecció precoç del càncer de mama, Andorra entrarà a formar part de diversos projectes internacionals que ajudaran en la investigació de la malaltia. “És una de les principals àrees de treballs i una línia prioritària per incrementar els nostres coneixements per detectar-lo i tractar-lo”, ha indicat Benazet.

El conveni s’ha signat aquest dijous, i entra en vigor de manera automàtica. Per tant, les converses entre totes les parts ja s’han iniciat i es començarà a treballar aviat. Pel que fa a la implementació de la maquinària esmentada, “requereix un calendari”, ha afirmat Benazet, “però iniciem des d’ara els treballs en aquest camp”. Per tant, s’entén que aviat arribaran al país aquests aparells que ajudaran a “obrir un nou camí”, i a “incrementar les tècniques de diagnòstic i tenir un rendiment més efectiu”.

Però, aquest no serà l’únic àmbit que Hologic treballarà al país, tot i que es tracta d’una empresa que està molt centrada en tot allò que fa a la salut de les dones. Durant aquesta “relació a llarg termini”, es portaran a terme projectes que es produiran a Andorra i altres en col·laboració internacional, “d’interès públic i privat”. Però, l’empresa no tindrà una seu geogràfica concreta al país, sinó que treballarà a les dependències del Govern. Els àmbits que es treballaran, principalment, serà la sarcopènia i la salut òssia, les malalties respiratòries derivades de la Covid-19 i altres aspectes com l’epigenètica. “Principalment ens centrem en la salut de la dona i fem una lluita per retardar la dependència de les persones grans”, ha apuntat Yebra.

El president d’Hologic, Jan Verstreken, ha apuntat que Andorra té “un bon ecosistema per a la recerca”. A més, Yebra ha explicat que “en la nostra recerca de partners ha aparegut aquest acord i ens ajudarà a trobar noves línies de recerca i innovació”. Però, aquesta no és la primera vegada que l’empresa té contacte amb el Govern del Principat. Són els impulsors de la tecnologia de les proves diagnòstiques de la Covid-19 i qui, per tant, va proveir els equipaments tècnics necessaris.

Hologic és una empresa amb renom internacional, que ja ha treballat amb altres governs com el de Bèlgica, i que tracta de tenir “un avantatge tecnològic”. Actualment, compta amb més de 6.000 treballadors a 30 països diferents. La seva activitat se centra en la recerca de solucions diagnòstiques de detecció i quirúrgiques i tenen ja més de 3.000 patents globals registrades. Els seus quatre àmbits d’estudi principals són l’úter, l’esquelet, la mama i les malalties de transmissió sexual.

Etiquetes

Comentaris

Trending