Govern admet que “no volem fer cap acció” que porti ciutadans francesos “a saltar-se el confinament”

L’executiu negocia amb França la possibilitat que es pugui afegir la TMA com a prova diagnòstica de coronavirus davant possibles visitants i tracta amb Espanya l’arribada de més vacunes

Joan Martínez Benazet durant una roda de premsa.
Joan Martínez Benazet durant una roda de premsa. J. A. VILADOT / SFGA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha dibuixat una “situació molt difícil” a nivell epidemiològic a tot Europa i ha assegurat que s’entenen perfectament les noves mesures restrictives que s’estan imposant. En aquest marc, i davant les noves mesures adoptades per França, el titular ministerial ha reconegut que el Govern “no voldria fer cap acció que pugui portar (els ciutadans francesos) a saltar-se el confinament”. “Predominen els aspectes sanitaris”, ha deixat clar.

Martínez Benazet ha explicat que s’està en converses amb les autoritats franceses per tal que reconeguin els diagnòstics realitzats amb una TMA de forma equivalent amb les PCR que ara són les úniques que es reconeixen en l’exigència als ciutadans francesos que surten de França i després hi volen tornar a entrar. Demanat si és possible que es facilitin eines per tal que els ciutadans francesos es puguin cribrar amb facilitat al Principat i, d’aquesta manera, es faciliti un atractiu més que porti visitants especialment al Pas de la Casa, Martínez Benazet ha estat quan ha vingut a dir que no es vol ‘provocar’ França.

S’estan duent a terme contactes diplomàtics “intensos”, ha assegurat el ministre, per tal d’aclarir algunes situacions o facilitar qüestions puntuals, però “entenem les mesures que pren França” i, per tant, qualsevol acció que es faci al Principat es consensuarà amb l’Estat veí del nord. “Les decisions que prendrem seran tractades amb els representants francesos al nostre país”, ha deixat clar el màxim responsable de Salut, que ha explicat que ara el més important és que al Principat es pugui mantenir el nivell de mobilitat i activitat econòmica que hi ha.

El titular de Salut destaca que a nivell hospitalari cal rebaixar els ingressos a l’UCI per si arriba alguna soca de coronavirus més infectiva

En aquest sentit, Martínez Benazet també ha manifestat que seria bo que es pogués reduir el nombre d’ingressos a la unitat d’intensius (actualment tretze) per tal de tenir més disponibilitat per si mai acaba entrant al Principat alguna de les soques més infectives de coronavirus. El ministre ha recordat que si s’ocupessin els 38 llits d’UCI que hi ha preparats a l’hospital s’hauria de tancar qualsevol altra activitat no Covid. I aquest escenari no és desitjable.

El responsable de Salut ha explicat que la immensa majoria de països europeus, davant l’evolució epidemiològica que pateixen, estan optant per ‘tancar-se’, per restringir més la mobilitat i l’activitat econòmica, en un últim esforça abans no hi hagi, a finals de primavera o principi de l’estiu, una part important de la població immunitzada gràcies a l’efecte de les vacunes. Martínez Benazet ha explicat que membres del seu equip ministerial tenen aquesta tarda de dilluns contactes amb responsables de l’Agència Espanyola del Medicament per mirar d’aclarir quan pot arribar una nova dotació de vacunes.

I és que havent superant ja les mil dosis inoculades, aquesta mateixa setmana s’esgotaran els vials disponibles per a la primera tanda de punxades. “Són serrells el que queden”, ha reconegut el ministre, producte “d’estirar les dosis” gràcies a la precisió de l’equip de farmàcia del SAAS, que sempre que s’ha pogut administrar el vaccí a les instal·lacions de l’hospital mateix han aconseguit en la majoria de casos set dosis de cada flascó, quan el més habitual en altres països és aconseguir-ne, en un esforç extra, sis dosis. El ministre també ha assegurat que la primera remesa de vacunes d’Oxford i AstraZeneca hauria d’arribar abans de final d’aquest mes.

Comentaris (6)

Trending