França entrega aquest dijous 3.000 dosis de la vacuna d’AstraZeneca

L’acord tancat amb el govern gal no estableix quina marca de vaccí s’acabarà enviant i, per això, la primera remesa no serà, tal com s’esperava en un inici, de Moderna

Un vial del vaccí d'AstraZeneca.
Un vial del vaccí d'AstraZeneca. Altaveu

Andorra rebrà demà la segona tongada de vacunes que arriben al país. França enviarà fins a 3.000 dosis del vaccí elaborat per la Universitat d’Oxford i la farmacèutica AstraZenenca. En aquest cas, hi ha un petit canvi de plans amb relació a la previsió inicial, que indicaven que el país veí del nord, en teoria, hauria de facilitar les fabricades per Moderna. Finalment, però, l’acord tancat amb el govern gal no concreta quina marca de medicaments s’anirà subministrant.

Serà el segon paquet de vacunes que arribaran a Andorra, després de les 2.000 dosis de Pfizer, que finalment han permès immunitzar unes 1.300 persones, principalment residents a centres sociosanitaris, persones de gran vulnerabilitat i personal sanitari de primera línia, enviades per Espanya ara fa unes setmanes. En aquest cas, serà França qui faci l’entrega, en el marc de l’acord tancat amb la Unió Europea per proveir països tercers.

Aquests vaccins només es posaran a persones menors de 55 anys, fet que podria canviar en funció dels resultats que arribin dels països que sí que vacunen amb AstraZeneca els majors d’aquesta edat

En un primer moment, la idea era que des del govern gal el subministrament fos de vacunes de la farmacèutica Moderna. Finalment, però, el conveni tancat amb l’executiu francès, a diferència del que es va rubricar amb Espanya, no concreta la marca dels vaccins que s’acabaran enviant. Per aquesta primera entrega, seran les d’AstraZeneca. Fins a 3.000 dosis que haurien de permetre immunitzar 1.500 persones més.

Cal recordar, per ara no es distribuiran entre els majors de 55 anys perquè en la tercera fase de la validació no va tenir prou massa crítica de persones d’aquest col·lectiu. Tot i això, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha donat a entendre que això podria canviar en el futur en funció dels resultats que vagin arribant d’aquells territoris, com ara el Regne Unit, on sí que s’està inoculant el vaccí a totes les franges d’edat.

A través d’un comunicat, des del Govern s’ha destacat que “les bones relacions de cooperació i veïnatge entre Andorra i el país gal han facilitat la signatura d’un acord administratiu relatiu a la cessió i trasllat de vacunes contra la Covid-19 entre ambdós països, i que s’emmarca en les vies previstes perquè els estats tercers europeus puguin rebre la vacuna al mateix ritme i de manera coordinada amb la resta d’estats de la Unió Europea”. Sobre aquest mecanisme, es recorda que “es deixa palès que no es generarà un lucre econòmic per a cap de les parts”.

Es tracta de dues de les tres vies que es mantenen obertes per al proveïment de vacunes. La tercera és el programa Covax de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per “assolir un accés equitatiu a tot el món”. El Principat va signar l’acord per formar part d’aquest sistema, que assegura mitjançant el sistema de compra GAVI que tots els participants reben en igualtat de condicions –mateix preu, temps de distribució, etc.– les dosis.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending