Les farmàcies podran vendre tests d’antígens amb un nombre limitat per client

El ministeri de Salut no descarta que es pugui lliurar un segon autotest gratuït als residents de més de sis anys si arriba una segona comanda que s’ha realitzat de 70.000 dispositius

Compareixença de Joan Martínez Benazet davant la comissió legislativa de Sanitat.
Compareixença de Joan Martínez Benazet davant la comissió legislativa de Sanitat. Toni Solanelles

Les farmàcies podran vendre a partir d’aquesta mateixa setmana, si no hi ha retards, tests d’antígens. El consell de ministres preveu aprovar aquest dimecres un decret autoritzant la venda fins ara no permesa, un decret que establirà, també, una limitació quant al nombre de tests que es podran servir a cada client. D’aquesta manera es preveu incrementar la capacitat diagnòstica del país davant de les celebracions nadalenques. Alhora, el Govern no descarta poder arribar a lliurar als residents majors de sis anys un segon autotest de manera gratuïta.

Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una nova compareixença a la comissió legislativa de Sanitat per tal d’actualitzar les dades de què disposen els parlamentaris en relació amb el seguiment de la pandèmia. Martínez Benazet ha explicat que hores d’ara el Govern disposa de 80.000 tests d’antígens -ha especificat més tard que 50.000 ja són al país i 30.000 més ho arribaran aquesta setmana- per a ús personal i que s’està a l’espera de rebre’n 70.000 més. Hi ha tests d’antígens una mica més complexes que s’usen per als cribratges poblacionals.

Els kits que que l’administració lliurarà de forma gratuïta als residents els ha de preparar la pròpia administració. S’està en una fase tan incipient del material que els elements encara arriben per separat. No obstant això, Martínez Benazet considera que és una bona estratègia que abans de cada reunió per aquest Nadal els ciutadans es facin la prova, que detecta si en aquell moment la persona en qüestió és infectiva o no.

El responsable ministerial ha explicat que hores d’ara cada farmàcia “pot aplicar el marge (de benefici) que ells creguin” encara que s’ha mantingut converses amb el Col·legi de Farmacèutics per demanar-li que evitin els abusos tarifaris

A banda dels tests de què disposa el Govern, també les farmàcies i els laboratoris privats en disposen. El ministre ha fet una crida a acudir a les oficines de farmàcia, que més enllà de poder vendre tests d’autoconsum també fan les proves per aquells que ho vulguin, de forma “ordenada i sense presses”. Martínez Benazet ha afirmat que els dispositius “no s’esgotaran” perquè hi ha “suficients recursos” i que a poc a poc n’aniran arribant cada vegada més.

El preu dels tests no estarà regulat, tot i que parlamentaris com la socialdemòcrata Susanna Vella han mostrat certa preocupació per aquest fet. El responsable ministerial ha explicat que hores d’ara cada farmàcia “pot aplicar el marge (de benefici) que ells creguin” encara que s’ha mantingut converses amb el Col·legi de Farmacèutics per demanar-li que evitin els abusos tarifaris. El decret governamental, ja s’ha dit, limitarà quants tests es poden vendre per persona.

Més endavant, els tests, que tendiran a ser de saliva -a Andorra se n’està provant un model que té un cost de 2,50 euros-, passaran a formar part de la cartera de serveis de la CASS i, per tant, si són prescrits per un metge, tindran la pertinent bonificació. Els que s’usin en els cribratges massius continuaran sent gratuïts i el Govern “vetllarà” perquè “puguin ser de fàcil adquisició per a la ciutadania”, especialment sempre que s’englobin en alguna estratègia de salut pública per combatre la pandèmia. “Els tests acabaran sent de saliva”, ha deixat clar Martínez Benazet.

El ministre ha tornat a fer una crida a la responsabilitat i a evitar acudir a trobades socials i familiars si en un test d’antigen s’ha donat positiu. Perdre la traçabilitat de la malaltia no preocupa excessivament el ministeri, segons que ha manifestat Martínez Benazet, perquè si hi ha algú que no comunica un positiu gairebé tindrà el mateix valor que aquell que no es fa la prova. De fet, es considera que es diagnostica la meitat dels casos que realment hi ha. A la primera onada, el percentatge va ser de només el 10%. De moment, la traçabilitat de la malaltia està sota control.

Comentaris (1)

Trending