Una empresa lligada a l’Hospital Clínic prova a Andorra dos tests ràpids de saliva

Linkcare Health Services va ser la companyia encarregada d’aconseguir els ‘kits’ per al cribratge serològic massiu que es va realitzar durant la primera onada de la pandèmia

Caixes que contenen alguns dels kits que es proven al Principat.
Caixes que contenen alguns dels kits que es proven al Principat. linkcare

L’empresa vinculada a l’Hospital Clínic que va ser l’encarregada d’aconseguir els ‘kits’ per al cribratge serològic massiu que es va fer la passada primavera ha iniciat a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra la validació clínica de dues noves proves ràpides en saliva i mucosa bucal de nova generació, que seran instrumentals per aturar l’epidèmia causada per la Covid-19

Linkcare Health Services, spin off del centre sanitari català dedicada a la medicina col·laborativa i al seu dia impulsada entre altres per l’actual director general del SAAS, Josep Maria Piqué, està provant al Principat dos tipus de tests diferents: una d’antígens i una altra d’anticossos IgA/IgG, no invasives i que es podran administrar massivament i amb la freqüència necessària, facilitaran la identificació i aïllament dels portadors asimptomàtics del virus.

S’està provant al Principat dos tipus de tests diferents: una d’antígens i una altra d’anticossos IgA/IgG, no invasives i que es podran administrar massivament i amb la freqüència necessària, facilitaran la identificació i aïllament dels portadors asimptomàtics del virus

Els kits diagnòstics, dissenyats per Linkcare i l’empresa de Singapur Zhongrun Biotech, actualment produïts a la Xina, han comptat, segons un comunicat de la pròpia empresa, amb el consell d’experts mundials en l’àmbit de la saliva, i han obtingut resultats preliminars de laboratori excel·lents. Un dels reptes principals de la pandèmia Covid-19 és la importància i dificultat d'identificar els portadors asimptomàtics.

Els tests ràpids d’antígens utilitzats actualment, basats en una mostra nasofaríngia, s’han demostrat útils en trobar els portadors asimptomàtics més infectius, com s’ha vist a Eslovàquia, on el seu ús va permetre trobar 57.402 portadors en dos caps de setmana del mes de novembre passat, mentre que en els set mesos anteriors tan sols s’havien detectat 76.072 casos. No obstant això, aquest tipus de proves ràpides requereixen d’una infraestructura humana i logística que fan molt complexa la implantació d’estratègies massives de cribratge i aïllament.

El nou test d’antígens en saliva de Linkcare facilita fer proves ràpides i econòmiques a determinats col·lectius i fins i tot a poblacions senceres per identificar i aïllar els positius. D’aquesta manera es trenquen les cadenes de transmissió i es limita al màxim el confinament als portadors. En el cas de les persones amb símptomes, i en períodes on la grip estacional pot ser fàcilment confosa amb la Covid-19, aquest tipus de proves ràpides també permetran als professionals diferenciar amb celeritat la Covid-19 d’altres malalties respiratòries estacionals.

D’altra banda, les proves d’anticossos, i en particular aquelles que poden detectar els IgA primerencs que apareixen en els teixits mucosos on es fixa el SARS-CoV-2, obren la possibilitat d’identificar pràcticament tots els subjectes que han estat exposats al virus des del sisè dia fins setmanes després del contacte.

Comentaris (1)

Trending