Dubtes entre metges sobre la idoneïtat del nou servei de ràdio-oncologia

Consideren excessiu el cost d’un especialista que, temen, el que farà serà captar pacients per al centre amb el qual estigui associat a Barcelona

Un equip per fer radioteràpia.
Un equip per fer radioteràpia. ARXIU

El fet que no hi hagi una solució al territori en referència a la radioteràpia, a la radiologia oncològica, no només indigna els pacients i els seus familiars -o molts d’ells- sinó també metges d’especialitats diverses de l’hospital, que tenen molts dubtes sobre la idoneïtat del nou servei de radio-oncologia. Entre altres coses perquè consideren que el cost que s’haurà d’abonar és excessiu per una consulta que, al final, suposa una captació de pacients per al centre amb el qual estigui associat el ràdio-oncòleg a Barcelona.

És al tomb de 250.000 euros anuals que costarà el servei, per una consulta que probablement serà una vegada a la setmana i que servirà per acompanyar el malalt oncològic i establir les pautes d’un tractament que sempre es farà fora del Principat. Les diverses fonts consultades han indicat que la immensa majoria de les decisions que adopti el nou especialista que es contracti no diferiran del que hagi dictaminat o pugui dictaminar el responsable d’oncologia de l’hospital.

Hi ha malestar amb moltes contractacions: “Tot sovint tenen un suposat rerefons de lligams o interessos endogàmics amb responsables del SAAS”

El nou servei aixeca també molts els recels per altres qüestions. De fet, són molts els professionals sanitaris que, a poc a poc, van aixecar la veu respecte de contractacions o de serveis que són poc clar o no prou justificats i que, asseguren les fonts, “tot sovint tenen un suposat rerefons de lligams o interessos endogàmics amb responsables del SAAS”. En fi, que s’hi veuen molts fantasmes. D’aquí que s’exigeixin transparència i explicacions clares.

Els professionals consultats admeten que el cost de la maquinària per dur a terme la teràpia de radiologia oncològica és clar que és molt cara. Però també es posen sobre la taula dos aspectes que dubten que interessi als responsables sanitaris analitzar. D’entrada, que hi ha subministradors logístics, companyies d’alt nivell tecnològic, que poden subministrar màquines com la que caldria sota fórmules de finançament com ara el rènting o el lísing, una qüestió que també van posar sobre la taula representants de Progressistes-SDP aquest dimarts. Amb aquesta fórmula, quan apareix una maquinària més nova, el propi subministrador actualitza l’equip.

D’altra banda, cal recordar que s’estar negociant amb el ministeri espanyol de Sanitat un conveni marc perquè després, ja amb la Generalitat, es puguin establir pactes territorials més concrets. Si l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell esdevé una mena de centre de referència en el Pirineu occidental, el servei de radioteràpia que s’oferís al Principat ja no seria només per a pacients oncològics d’Andorra, sinó que podria ser per usuaris de l’Alt Urgell, dels Pallars… la massa crítica, en fi, s’incrementaria.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending