El director assistencial confia a dividir les urgències hospitalàries i prehospitalàries al 2023

La petició que es va fer des del col·legi professional s’està treballant i s’estan mantenint reunions entre el SAAS, els metges i el ministeri per poder-se desenvolupar aviat

Entrada al Servei d'Urgències.
Entrada al Servei d'Urgències. Altaveu

L’espera a urgències és una situació gairebé cronificada. Segons el director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Marcos Gutiérrez, s’ha donat gairebé una tempesta perfecta que ha portat a aquest embut. Amb tot, també assegura que es tractarà de solucionar com més aviat millor, i que s’estan valorant diferents alternatives. Entre elles, el reclam per part del Col·legi de Metges (COMA) que consistia en la divisió entre les urgències hospitalàries i prehospitalàries. El canvi es troba en fase d’estudi, i s’està tractant en diferents reunions.

La justificació de la situació a urgències passa per diferents factors. El primer d’ells és que “arran de la pandèmia hi ha hagut un increment de necessitats a nivell assistencial i, especialment, a urgències, i que s’ha ajuntat amb la temporada d’hivern”. Aquest darrer punt és una de les situacions particulars d’Andorra, segons Gutiérrez, “l’adaptació a temporades turístiques per tal de poder acollir aquests pacients”. Tot això s’ha conjugat amb la marxa de professionals tot just abans de l’hivern. No seria un problema si, segons Gutiérrez, “els temps de contractació no fossin tan llargs”. S’ha trobat substituts per a aquestes persones, però s’han incorporat a partir del mes de gener.

Tot i aquestes evidents dificultats que s’han observat les darreres setmanes, Gutiérrez assegura que “s’ha pogut assolir tot a uns nivells molt més eficients que a països veïns”. També remarca que els temps d’espera no desapareixeran, però que els casos més greus, entre els nivells 1, 2 i 3, que són els que “poden tenir un compromís vital” tenen un temps d’assistència “inferiors als d’Espanya o França”. Per tant, aquesta efectivitat ha d’anar en detriment dels casos més lleus, als nivells 4 i 5.

Les solucions, per a Gutiérrez, passen per definir quin nivell assistencial correspon a atendre cadascun dels pacients. “Si centralitzem tot a l’hospital, acabarem saturant-lo”, remarca, “això és una mala gestió dels recursos sanitaris del país”. Per tant, s’han de buscar alternatives fora de l’hospital. Però també dins, i principalment al servei d’urgències. Les expectatives del director assistencial se situen a poder fer una divisió entre les hospitalàries i les prehospitalàries al llarg del 2023. “Tenim un sistema mixt, el personal d’urgències fa dos nivells assistencials, i això interfereix en els dies crítics o augments de la pressió”, ha explicat. Recorda que aquesta proposta es va fer des del COMA a finals del 2022 i que s’espera desenvolupar-ho aquest any, “per intentar posar les mínimes distorsions possibles dins de l’activitat.

A més a més, fa referència al servei de Permanències Mèdiques que es fa servir en cap de setmana i festius, quan l’atenció primària no està oberta. “Aquest sistema ha funcionat, ha tingut moltes fases, però s’ha desenvolupat molt i cada vegada assumeix més pacients”, puntualitza Gutiérrez. Malgrat això, s’està buscant una forma de poder-lo instaurar set dies a la setmana, “de trobar el sistema més eficient possible”. En general, aquest tema, així com el de la divisió d’urgències, s’està tractant a diverses trobades entre el COMA, el SAAS, el ministeri de Salut i el comú.

 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending