La desenfrenada positivitat a les aules obre la porta a ampliar les vacances escolars

Salut i Educació avaluen la possibilitat -sense que hi hagi cap decisió presa- d’enviar alguns nivells a casa una setmana abans del previst i fer classes telemàtiques i, després, escalar el retorn a l’activitat lectiva més enllà del 10 de gener

Pares, mares, fills i filles arribant a l'Escola andorrana d'Escaldes.
Pares, mares, fills i filles arribant a l'Escola andorrana d'Escaldes. Toni Solanelles

Els contagis escolars són un desgavell. El nivell de positius i de classes confinades estan comportant un anormal funcionament de molts centres. Davant d’aquest escenari, s’hauria obert la porta -que molts docents avalarien- d’ampliar les vacances escolars. O, almenys, d’enviar una part dels estudiants, segurament els més grans i que es poden espavilar sols, a casa una setmana abans del previst i acabar el trimestre, en tot cas, de manera virtual.

El daltabaix en la majoria d’escoles, segons que ha constatat l’Altaveu, és molt elevat. Amb tot, fer marxa enrere, a Educació li costa Déu i ajut. Seria admetre un fracàs que les altes esferes del ministeri, segons les fonts consultades, no volen assumir. Tampoc que la retirada de la mascareta va ser precipitada. En les escoles hi ha l’origen de l’onada actual. De fet, segons les fonts, el curs passat va passar el mateix. Enguany, però, amb l’afegit que la vacunació hauria comportat un nivell de relaxament major.

Amb tot, el problema és què fer per intentar contenir la pandèmia ara que està desmarxada. Sense fre. Enviar a casa els més petits seria destarotar moltes famílies. No obstant això, ja n’hi ha moltes que estan vivint confinaments com poden. En la primera etapa de la pandèmia, es van atorgar ajuts per poder-se quedar a casa. Ara la situació econòmica de les arques estatals no està per segons quines alegries. Benentès. Per tant, es força molt més la màquina.

Alumnes a l'Escola andorrana de Sant Julià.

Relacionat

Educació “no es planteja per ara” passar a l’escenari de les classes virtuals

Per tant, segons les fonts docents consultades, un escenari podria activar la virtualitat en els cursos superiors de l’educació obligatòria. I on sí que hi podria haver una alteració seria per darrere. Després de festes. Les classes acaben el 22 de desembre. Un dimecres. I es reinicien el dilluns 10 de gener. Vist que les darreres celebracions fortes són el 6 de gener, un escenari seria programar una arrencada del curs post-Nadal deixant uns dies més de marge per tal que s’acabi de fent net a casa de possibles contagis.

La decisió no està ni molt menys presa. Però la tensió i el malestar que està causant la situació a les aules és evident. I el cribratge continu d’infants perquè són o han estat contacte d’algun positiu dins de la seva pròpia aula n’és una evidència. Alhora, el canvi de protocol en matèria d’aïllament arriba tard. A més, han indicat fonts docents, el desgavell a l’Oficina Covid també accentua la incertesa, atès que hi ha comunicacions que arriben amb tanta demora que no solucionen res. O molt poc.

Comentaris (17)

Trending