El descontrol absolut de la pandèmia obliga a posar sobre la taula l’adopció de més restriccions

Aquest dimarts es començaran a debatre noves mesures per intentar contenir un coronavirus que marxa desbocat i hores d’ara sense ni tan sols un seguiment acurat

Un dels objectius és tornar a accelerar la vacunació.
Un dels objectius és tornar a accelerar la vacunació. Toni Solanelles

El descontrol absolut de la pandèmia manté preocupadíssimes les autoritats sanitàries, que ja plantegen noves restriccions per intentar contenir, si encara si hi és a temps, un coronavirus que marxa desbocat. Tant o més que els pitjors moments de tota la crisi sanitària. Només ho salva el fet que no hi ha pressió excessiva a l’UCI, tot i que l’hospital comença a notar ja aquesta empenta del virus. La màxima continua sent afectar el mínim l’activitat econòmica i, per tant, no hi ha massa marge de maniobra: aforaments, horaris, mascaretes i vacunació.

Aquest dimarts formalment es començaran a tractar possibles noves mesures que haurien de ser acordades durant la sessió del consell de ministres de dimecres. Des de les estacions d’esquí, per exemple, es reclama que es fixi per decret el fet que els esquiadors, encara que sigui per accedir al domini esquiable a l’aire lliure, hagi de portar el passaport sanitari. França l’imposarà a partir de dissabte i els operadors andorrans no volen ser menys. “Cal salvar la temporada com sigui i no es pot ser menys que França”, han assegurat sense dubtes fonts del sector.

Una ambulància estacionada davant l'hospital.

Relacionat

Es dispara el nombre d’hospitalitzats per una pandèmia descontrolada del tot amb més de mil malalts

L’exigència del passaport Covid per per poder fer depèn de quines activitats -i en molts casos, fins i tot, per poder treballar- està empenyent persones que no volien vacunar-se o que tenien dubtes a, finalment, registrar-se i acudir al centre de vacunació, que torna a estar actiu per a punxar terceres dosis i les que faci falta. No salven contagis però sí que els minimitza i pot arribar a salvar vides, les vacunes. O, almenys, aquest és el missatge oficial. El que comparteixen la immensa majoria dels científics i responsables sanitaris d’Europa i del món desenvolupat.

DISBAUXA

Però que la situació està descontrolada al Principat n’és una evidència, per exemple, els seguiments que es fan a l’Oficina Covid. El rastreig de tots els casos oficials que apareixen -més de 400 de divendres a diumenge- és gairebé impossible. Les darreres hores sis funcionaris de departaments diferents de l’administració han acudit a reforçar la unitat lligada al ministeri de Salut i ubicada a l’edifici de les Columnes. Sis treballadors públics més han d’integrar-se a l’equip més aviat que tard.

“Hi ha un retard a l’hora d’avisar o a donar instruccions als positius. I a les escoles fa por. És francament preocupant la manera que s’està gestionant aquesta onada de la pandèmia”

I és que la impossibilitat de fer totes les traces és evident. I com menys es traça menys s’aïlla i més possibilitat hi ha de noves infeccions. La flexibilitat i el marge de tolerància que hi ha hagut en motiu de la vacunació no ha acabat de funcionar. D’aquí que s’hagin fet enrere alguns ‘no aïllaments’. Els ciutadans que es veuen immersos en episodis de nous contagis ho tenen clar. “Hi ha un retard a l’hora d’avisar o a donar instruccions als positius. I a les escoles fa por. És francament preocupant la manera que s’està gestionant aquesta onada de la pandèmia”.

Les mateixes fonts han explicat que en alguns casos es triga “tres i quatre dies en donar instruccions a les famílies de positius. Les escoles han de trucar elles a l’Oficina Covid per saber què han de fer i tenir quins protocols han de seguir. Sembla com si tot ens vingués de nou; com si no haguéssim après res”, lamenten els consultats, que malden davant la possibilitat que pels errors o mancances d’alguns s’acabin imposant limitacions molt més restrictives que les actuals. De fet, si fos per alguns tècnics sanitaris, caldria un nou confinament, almenys parcial i sectorial, per arribar en condicions a la temporada nadalenca. Però es va tard. La Puríssima ja és aquí i aquest és un moment clau per a l’economia del país.

Tampoc no estan gens contents els familiars de residents al Cedre que han conegut aquest dilluns com s’està preparant la cinquena planta de l’establiment -que habitualment acull persones grans amb dificultats o problemàtiques de naturalesa mental- per tal de tornar a rebre pacients geriàtrics amb afectació Covid a partir d’aquest dimarts. La situació no agrada gens els familiars dels altres usuaris del dispositiu depenent del SAAS, que lamenten que es parli d’una planta Covid que, realment, no existeix. Es fa o es desfà en funció del moment i dels casos. Sense més.

La situació, amb més d’un miler de contagis actius, i pujant, no és gens encoratjadora, ben al contrari. I les mesures quirúrgiques per mirar de revertir la situació sense afectacions majors en l’economia escassegen. De fet, hi ha molts dubtes sobre què fer. Però el descontrol no és que sigui ja preocupant. És que ha passat, com es diu actualment, a la pantalla següent. I comença a ser negra. Molt negra.

Comentaris (41)

Trending