Conveni de Salut i el SAAS amb l’empresa que va cedir les dues màquines per fer TMA

Andorra cooperarà amb Hologic Hub Ltd. en projectes de recerca en camps com el SARS-COV, o àmbits relacionats amb el diagnòstic molecular, envelliment muscular o de la salut de la dona

Comentaris

El logotip d'Hologic.
El logotip d'Hologic.

Res no és gratuït del tot. El ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) signaran un conveni amb la multinacional biotecnològica de matriu americana però amb un peu al Principat Hologic Hub Ltd. És la companyia que va acabar cedint les dues màquines amb què es fan les proves diagnòstiques de coronavirus (TMA) i que manté una exquisida relació amb Grifols. El ministeri, l’hospital i Hologic cooperaran en projectes de recerca en camps com el SARS-COV, o àmbits relacionats amb el diagnòstic molecular, envelliment muscular o de la salut de la dona.

El conveni marc té una durada d’un any amb possibilitat de prorrogar-se de manera automàtica i és fruit, segons que ha explicat el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, de la “intensa col·laboració amb aquesta empresa líder en el sector de l’enginyeria biomèdica i intel·ligència artificial aplicada a la salut” iniciada amb el tema de les màquines de TMA i després que ‘suplantés’ Grifols, que inicialment estava disposada a aportar ella les eines de diagnòstic de la Covid.

El conveni és molt global. De fet, és un acord marc que deixa obertes les portes gairebé a qualsevol cosa en els àmbits que s’han acordar. I les concrecions es pactaran en funció de cada projecte que sorgeixi. L’acord marc contempla que es pugui col·laborar en projectes de recerca en diferents camps. S’integraran, per exemple, en el desenvolupament del programa Aptitude, enfocat a l’avaluació de la gent gran i l’intent de poder reduir la seva fragilitat. És en aquest marc que es posarà en marxa la recerca de l’envelliment muscular o sarcopènia.

Els àmbits d’actuació seran identificats pel departament d’afers científics d’Hologic en cooperació amb SAAS i es consensuaran mútuament. Segons cada cas “s’acordaran els detalls del finançament, la publicació i la propietat intel·lectual”. Segons el Govern, ni el conveni ni els projectes no obligaran el SAAS a haver d’utilitzar, recomanar, promocionar o comprar productes d’Hologic, excepte per a l’ús o la compra dels necessaris dels propis projectes. Hologic és una empresa líder en el sector de la diagnosi i la salut que desenvolupa tecnologia puntera en biotecnologia amb especial atenció a la salut de la dona.

Comentaris

Trending