Els contagis per coronavirus trenquen la barrera dels 13.000

El nombre de casos actius es torna a enfilar mentre que la taxa de reproducció es manté en l’1 i baixa lleugerament el nombre d’ingressats a l’hospital per culpa de la Covid-19

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas. sf

Ja són més de 13.000 les persones que s’han contagiat amb el coronavirus a Andorra. En les darreres hores, Salut ha diagnosticat fins a 65 nous positius que fan trencar aquesta barrera, al mateix temps que han provocat un repunt dels casos actius. Tot i aquesta xifra, des de Govern es considera que la pandèmia està relativament sota control. Al mateix temps, s’ha explicat que els brots tant al ministeri d’Exeriors com entre els treballadors del complex hoteler de Soldeu on va celebrar-se la Cimera no han registrat nous contagis.

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha actualitat les dades de la pandèmia, tot explicant que els nous casos de les darreres hores ascendeixen a 65. Això suposa arribar als 13.007 infectats des de l’esclat de la crisi sanitària, el març de l’any passat. La dada, ha admès, pot preocupar per la sospita que s’estigui produint un repunt, però ha volgut enviar un missatge d tranquil·litat tot explicant que en part es deu al fet que els ‘stop lab’ de Prat de la Creu van funcionar el dia 20 de forma parcial. “Estem en una mitjana entre 40 i 45 positius diaris”, ha apuntat. A més, la taxa de reproducció se situava dijous en l’1.

52 persones entre residents i treballadors de Salita que van passar el coronavirus fa més de 180 dies han rebut una primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca

Aquests nous positius, combinat amb el fet que s’han donat 48 altes, fa que el nombre de pacients actius s’hagi tornat a incrementar. Dels 444 de dijous s’ha passat a 461. És a dir, disset més. Afortunadament, no s’ha de lamentar cap defunció.

Pel que fa a la situació a l’hospital, un dels pacients de planta ha pogut rebre l’alta i marxar a casa. Això suposa que a aquesta àrea queden tretze persones. S’han de sumar als onze ingressats a la unitat de cures intensives, dels quals vuit amb ventilació mecànica. Per tant, en total, al centre sanitari hi ha 24 malalts.

La secretària d’Estat ha explicat que es manté la vigilància sobre els afectats pels dos brots detectats els darrers dies, tant entre treballadors del ministeri d’Exteriors com entre empleats de l’hotel de Soldeu on es va celebrar la Cimera. Per ara, no s’han detectat més casos. Així, el nombre d’infeccions es manté en deu persones a cadascun dels brots.

Mas ha recordat que aquest divendres s’han començat a administrar les 2.000 dosis de la vacuna d’AstraZeneca pendents -més enllà de les que es reserven per a la segona tongada-. Dijous ja es va fer una mena de pròleg, posant-les a 52 persones (32 residents i 20 treballadors) vinculats a la residència Salita. Es tracta de gent que havia passat la malaltia fa més de 180 dies.

En total, s’han administrat 26.446 dosis de vaccí i 4.681 n’han rebut ja dues. Pel que fa al registre previ, el nombre d’inscrits frega ja els 39.000. En concret, 38.888.

Etiquetes

Comentaris

Trending