La pandèmia colla de nou fort a una UCI amb el doble de pacients, alguns relativament joves

Benazet admet la forta pressió actual i futura sobre l’hospital, però confia que s’ha pogut “torça la corba” esgrimint dades com una mitjana de nous positius diària per sota dels 200 al llarg del cap de setmana i una taxa de reproducció que ha baixat de l’1

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet  durant la roda de premsa.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa. sfga

Salut vol veure el got mig ple a l’hora de valorar la situació sanitària. El missatge que ha volgut trametre Joan Martínez Benazet ha estat de cert optimisme, malgrat el fort increment de la pressió que la pandèmia exerceix sobre l’hospital. Especialment a una unitat de cures intensives que ha vist doblar-se el nombre de pacients, entre els quals molts relativament joves, això sí, no vacunats. El ministre entén que s’ha aconseguit “doblegar la corba”, tot posant en relleu que els 527 nous positius dels darrers dies ja fan baixar la mitjana diària per sota dels 200 i que la taxa de reproducció torna a estar per sota 1.

Ara mateix, el que queda clar és que el principal focus de tensió s’ha traslladat a l’hospital. Al centre sanitari hi romanen 39 pacients, la xifra més elevada en mesos. D’aquests, 14 estan a cures intensives i tots ells amb necessitat de ventilació mecànica. És a dir, el doble que divendres. Això, ha admès Benazet, ha obligat a impulsar mesures excepcionals, com l’habilitació d’una segona UCI a l’àrea de cirurgia ambulatòria.

I, de retruc, això suposa “suspendre i ajornar” qualsevol operació no urgent o vinculada a pacients oncològics. Malgrat això, ha afirmat que “el percentatge d’ocupació és assumible”. Això sí, “hem de saber que té un cost”. És a dir, l’endarreriment d’altres intervencions.

Una imatge de l'hospital.

Relacionat

La pandèmia s’agreuja: l’UCI de l’hospital es desborda i mor un altre infectat

Benazet ha volgut advertir que aquesta pressió elevada sobre l’hospital, en general, i les, ara, UCIs, en particular, s’allargarà unes setmanes. De fet, admet que pot anar a més. “Creiem que la progressió podria arribar a una vintena de persones sota respiració mecànica”, ha apuntat. Si la xifra es disparés encara més, el ministre ha avançat que “hauríem d’obrir una altra UCI a la zona de reanimació”. En aquest sentit, ha assegurat que “encara tenim múscul”, tot i avisar que “hi ha un gran esgotament del personal”.

Des de Salut es considera que el que està passant ara a l’hospital “és el reflex del que va succeir fa dues o tres setmanes”. També ha volgut posar en relleu que, dels 14 pacients, deu estan sense vacunar. Entre ells, persones de 40 i 50 anys. Per això ha tornat a fer una crida clara: “Que la gent no escolti el soroll de fons sobre les maldats dels vaccins i vegi què passa a aquells no immunitzats i les conseqüències que té no estar-ho sobre altres persones”.

Dels 14 intubats a cures intensives, 10 no s’han vacunat i, entre ells, hi ha pacients sobre la quarantena o cinquantena; per això Benazet ha tornat a remarcar que “la gent ha de deixar d’escoltar el soroll de fons sobre les maldats de les vacunes”

Pel que fa a l’evolució de la pandèmia, Benazet ha volgut fer una lectura optimista de les dades, especialment sobre els nous contagis: 527 entre divendres i aquest dilluns, el que suposa una mitjana inferior als 200 per dia. “Estem torçant la corba”, ha afirmat, tot posant l’exemple del que s’ha viscut en països europeus com ara Alemanya o Àustria. Malgrat això, ha avisat que “la inèrcia dels casos greus ens fa preveure unes setmanes d’estrès al sistema sanitari, perquè anirà venint un degoteig de casos a l’UCI, sobretot per les persones no vacunades”.

Una altra dada que, al seu entendre, cal veure amb bons ulls és el primer descens, en dies, dels casos actius. Al llarg del cap de setmana s’han pogut donar més altes que nous contagis i això ha provocat que baixin de 2.310 a 2.292. Malauradament, també ha confirmat la mort d’un pacient, amb altres patologies crítiques, que s’ha convertit en la víctima 134 de la pandèmia al principat.

Benazet també ha volgut destacar que, per primer cop en moltes setmanes, des de mitjans d’octubre, la taxa de reproducció s’ha situat per sota 1. És a dir, la pandèmia, si es manté així els pròxims dies, aniria a la baixa. Una altra notícia positiva és el fet que els darrers padrins que hi havia a la planta Covid del Cedre ja tenen l’alta.

Pel que fa a la campanya de vacunació, s’han administrat 120.118 vaccins –56.865 primeres dosis, 54.701 segones i 8.552 terceres–. Això suposa que el 78,9% de la població major de 16 anys ja té la pauta completa. “Sense ells s'hauria hagut de tornar a un confinament com el dels inicis”, ha indicat. En un altre ordre de coses, Martínez Benazet ha indicat que  no es plantegen obrir stop labs ni centres de vacunació a les estacions d'esquí i ha volgut destacar que “l'esforç se centra a fer baixar l'onada”, de la qual, creu, s’ha superat ja el pic.

Etiquetes

Comentaris (35)

Trending