Un brot entre joves a Oliana dispara l’índex de rebrot de la pandèmia a l’Alt Urgell

La resta de la comarca presentada dades epidemiològiques controlades, però es veu arrossegada per la situació que s’ha desencadenat al municipi del pantà

Un brot entre joves ha disparat el risc de rebrot a Oliana.
Un brot entre joves ha disparat el risc de rebrot a Oliana.

L’índex de risc de rebrot per coronavirus s’ha disparat els darrers dies a l’Alt Urgell. Així ho indiquen els indicadors del departament de la Generalitat de Catalunya. El motiu, però, està ben localitzat: un brot important que ha afectat molts adolescents i joves d’Oliana i, de retruc, també al municipi proper de Peramola. Així ho ha explicat l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, que ha fet una crida a “anar amb compte”, especialment a aquest col·lectiu.

Un repàs a les dades facilitades per la Generalitat posa en relleu l’empitjorament de la situació a la comarca veïna. Així, l’Alt Urgell presenta ara mateix un risc de rebrot de 263,19, per tant, molt alt. Una altra dada que ha empitjorat de forma considerable és la taxa de reproducció del virus, que s’enfila a 2,83. És a dir, cada persona malalta contagia gairebé tres més.

Les dades, evident, han posat en alerta les autoritats sanitàries de la comarca. Ara bé, Fàbrega ha volgut posar en relleu les circumstàncies que les han provocat. Mitjançant una piulada a Twitter, l’alcalde de la Seu ha explicat que la situació es deu especialment a “un brot important entre adolescents i adults joves a Oliana”. En aquesta població, remarca, l’índex de rebrot està disparat: fins a 1.771. De rebot, el municipi proper de Peramola, marca també una dada elevada: 490,92.

Tots dos pobles, però, són una excepció a la comarca. La resta de localitats de l’Alt Urgell presenten un risc de rebrot baix, vàries, fins i tot, amb 0. La capital tot just marca un 28,15. Només Alàs i Cercs supera aquest nivell i arriba al mig-baix amb 61,58.

El brot d’Oliana, de retruc, també enfila a l’alça la taxa de reproducció comarcal, fins a 2,83. De nou, però, les dades evidencien que a la resta de l’Alt Urgell, la situació sanitària és relativament positiva. A Oliana arriba fins al 3,28 però en canvi a la Seu tot just és de 0,71.

Malgrat això, Fàbrega sí que ha volgut remarcar que es tracta d’una situació que “passa a bona part de Catalunya i sobretot a zones metropolitanes”. Per això, ha fet una crida a “tot el jovent” perquè “aneu amb compte” i es mantingui tant l’ús de mascaretes com la distància de seguretat.

Comentaris

Trending