El bioinformàtic David Vilanova és el cap del Laboratori Nacional d’Epidemiologia

Impulsor de la firma Genomic Tales, ha guanyat la plaça convocada pel SAAS que comporta, en principi, un contracte per obra i servei fins a final d’any

David Vilanova afronta un repte que, en principi, ha de durar fins a final d'any.
David Vilanova afronta un repte que, en principi, ha de durar fins a final d'any. Toni Solanelles

El bioinformàtic David Vilanova ha estat l’escollit pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) per ocupar la plaça de màxim responsable del Laboratori Nacional d’Epidemiologia, que ara per ara està integra dins les instal·lacions de l’hospital. Malgrat que públicament no s’ha anunciat la contractació d’aquest expert en genòmica, indirectament el SAAS ha oficialitzat aquest dimarts la tria anunciant que Vilanova, juntament amb la doctora internista Cristina Royo, havien participat en un acte.

Segons l’edicte publicat al seu dia, el càrrec de cap d’àrea d’epidemiologia per dirigir l’esmentat laboratori nacional és temporal i, en principi, suposa un contracte per obra i servei fins a final d’aquest 2021. Fonts coneixedores del procés han assegurat que hi havia altres aspirant, però que feia ja algunes setmanes que se sabia que Vilanova era el seleccionat. El bioinformàtic ha estat un dels científics que, especialment durant la primera onada de la pandèmia, va estar molt present en l’assessorament del ministeri de Salut.

Expert en genòmica, va participar en l’estudi sobre el doble cribratge serològic que es va fer la primavera de l’any passat i que va marcar, llavors en positiu, la primera part de la gestió de la crisi sanitària

De fet, com l’esmentada Royo, Vilanova també va participar en l’estudi sobre el doble cribratge serològic que es va fer la primavera de l’any passat i que va marcar, llavors en positiu, la primera part de la gestió de la crisi sanitària. Malgrat que poc o molt havia anat mantenint el vincle tant amb el SAAS com amb el ministeri de Salut, com altres científics que van tenir molta presència aquells primers mesos, posteriorment va desaparèixer en gran mesura de l’àmbit més públic.

Impulsor de la firma Genomic Tales i, al seu dia, de l’associació de biotecnologia, ha centrat la seva activitat especialment en el camp de genòmica, treballant en àrees com ara els genomes bacterians i les respostes de l’amfitrió per a la indústria alimentària, però també en el camp del diagnòstic molecular.

El propi Vilanova destaca com un dels aspectes més rellevants de la seva carrera la cofundació d’una startup sobre el descobriment de nous microARN per a malalties infeccioses i càncer, que més tard va ser adquirida per Cepheid, una de les empreses líders mundials de diagnòstic molecular. Més recentment estava involucrat en el camp del microbioma treballant en l'anàlisi en el camp clínic i cosmètic.

Comentaris (5)

Trending