Benazet admet el risc que persones contagiades puguin moure’s gràcies al passaport Covid

El ministre explica que no es pot incloure al document la informació sobre si s’ha contret la malaltia perquè suposaria trencar el “consens internacional”

Una imatge de la porta d'accés a la cafeteria on queda clar que cal el certificat Covid.
Una imatge de la porta d'accés a la cafeteria on queda clar que cal el certificat Covid. Toni Solanelles

El ministre Joan Martínez Benazet ha admès que la presentació del passaport Covid no necessàriament evita que alguna persona que hagi d’estar confinada es mogui com si res, per exemple, per venir a esquiar o entrar a un restaurant o un hotel. El problema, però, té difícil solució. I és que, ha apuntat, per introduir al certificat la informació sobre si s’és positiu per coronavirus caldria modificar un “consens internacional”. En tot cas, s’ha mostrat convençut que, almenys al Principat, aquesta situació passa molt poc.

La situació, segons van alertar a Altaveu responsables sanitaris i de diferents negocis, entre els quals les mateixes estacions de neu, és una realitat. Més, és cert, a zones de l’entorn que no pas al país. Però, evidentment, crea una preocupació: que el certificat Covid acabi convertint-se en una mena de targeta de llibertat per a persones diagnosticades amb la malaltia però asimptomàtiques o amb poca afectació. D’aquesta forma, esquivarien l’ordre de confinament, amb el risc enorme de contagiar altres persones que això suposaria.

Un passaport Covid del Principat d'Andorra.

Relacionat

Preocupació perquè els passis sanitaris no permeten detectar persones que haurien d’estar confinades

Preguntat sobre la qüestió, Benazet ha reconegut que és una situació que pot succeir. Al mateix temps, però, ha lamentat que no té una sortida senzilla. Una de les opcions, la de modificar el passaport Covid perquè inclogués també la informació en cas que s’hagi donat positiu, està descartada. I pel mateix motiu que, ara fa uns dies, s’esgrimia per justificar que tampoc es pogués incloure dades d’aquelles persones que no es poden vacunar: “el consens internacional”.

El document, ha recordat el titular de Salut, és fruit d’un acord entre molts països, principalment de la Unió Europea. I, per tant, si s’afegeix informació, es trencaria aquest pacte. “No el podem modificar”, ha comentat.

Tot i això, s’ha mostrat convençut que els casos de persones que han pogut fer servir aquesta tàctica al Principat, són “pocs”. Ara bé, sí que ha volgut fer una crida “a la responsabilitat de qui està infectat”.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending