Bars i cafeteries podran obrir a les tardes però els locals de jocs recreatius hauran de tancar

El Govern autoritza la restauració a donar servei entre les quatre i les set del vespre, després de considerar controlats els brots Covid-19 de la setmana passada però posa el fre a uns locals on s’havien detectat “interaccions socials no desitjades”

Cadires plegades en la terrassa d'un bar aquesta tarda de dilluns.
Cadires plegades en la terrassa d'un bar aquesta tarda de dilluns. Toni Solanelles

A partir d’aquest dimarts, els bars podran també oferir servei a les tardes. En concret, entre les quatre i les set del vespre. Així ho ha aprovat el Govern vist que el repunt de casos detectat la setmana passada està sota control. Es mantenen les limitacions de dues persones per taula a l’interior i quatre a les terrasses tret que siguin integrants d’un mateix nucli de convivència. En canvi, s’ordena el tancament de les sales de jocs recreatius, després de detectar interaccions no desitjades.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat aquesta nova mesura de relaxació, adoptada seguint una de les demandes del sector. Després d’uns dies de dubtes, s’ha decidit fer aquest nou petit pas després de comprovar que els brots que havien disparat els casos de coronavirus la setmana passada (a un centre comercial i a dos clubs esportius principalment) s’han pogut controlar i acotar. “Hem vist que tenien una bona traçabilitat i que s’apagaven. Això ens ha permès recuperar la decisió d’alleugerir les mesures sobre els establiments que tant ho necessiten”, ha comentat.

Benazet afirma que han pogut tirar endavant la relaxació després de comprovar com els brots detectats a dos clubs esportius i a un centre comercial han estat acotats i controlats

En concret, i com recull el decret que ja s’ha publicat al BOPA, els bars podran oferir servei entre les quatre de la tarda i les set del vespre. Aquells que també tinguin autorització de restaurant, hauran d’aturar l’activitat durant una hora entre les diferents franges per garantir la ventilació de l’establiment. Es mantenen les limitacions a les taules que ja estaven vigents. En el cas dels bars, dues persones a l’interior i quatre a l’exterior, tret que siguin del mateix nucli de convivència.

Benazet duia, però, dues galledes. La d’aigua calenta, pels bars. La d’aigua freda, per a uns establiments que, fins ara, tenien permís per obrir i que, a partir d’aquest dimarts, hauran de tancar: les sales de jocs recreatius. El motiu? “S’han observat interaccions socials que van més enllà del que la prudència aconsella. Eren un risc i per això s’ha pres aquesta decisió”, ha explicat el ministre.

Satisfacció en la Unió de Bars

Els integrants de l’associació Unió de Bars s’han mostrat “molt contents que ens deixin treballar una mica més”. Creuen que s’ha imposat la lògica i en paraules d’un dels seus portaveus, Francesc Medina, “està clar que parlar serveix”. Estan segurs que el sector, de forma general, està seguint de manera escrupolosa les mesures i “tenim clar que si hi ha algú que incompleix, se l’ha de controlar i sancionar”. Però l’incompliment d’un no pot anar en contra del col·lectiu, igual com “no passa amb els centres comercials o els equips de futbol”.

Medina considera que el fet que els dirigents polítics escoltin els operadors afectats serveix perquè es coneix la realitat més de prop i “s’aporta la lògica” que a voltes, creu, falta a la classe política. En aquest sentit, i després que “Salut ens permeti treballar”, ara toca insistir davant el ministeri d’Economia. “Volem aire per facturar i Salut ens el dóna; però els deutes també se’ns mengen” i, en aquest sentit lamenten que des del departament que lideren Jordi Gallardo i Èric Bartolomé no hagin obtingut cap mena de resposta.

“Economia sembla que no existeix”, recorda un Medina que remarca que es tornarà a insistir davant el ministeri i, en cas de silenci, potser caldrà trucar altres portes més amunt. “Hi ha mesures que s’han de negociar. Almenys, cal negociar ajuts econòmics perquè siguin automàtiques davant de situacions com aquestes”, ha afirmat el portaveu de la Unió de Bars.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending