Assandca considera “una mala solució” que un metge internista atengui pacients amb càncer

L’entitat demana “rapidesa” per afrontar la manca d’oncòlegs a causa de la baixa mèdica d’un dels contractats de forma fixa pel SAAS i alerta que ja hi ha afectats que s’estan veient perjudicats per la situació

El president d'Assandca, Josep Saravia.
El president d'Assandca, Josep Saravia.

“Una mala solució”. L’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) defineix així la decisió del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) d’incorporar un metge internista per atendre pacients amb càncer davant la baixa d’un oncòleg del servei. L’entitat alerta que pot ser contraproduent a la vegada que alerta que la situació ja està provocant problemes a persones que han de seguir tractament. Per això reclamen que s’aportin altres mesures, com ara mirar de tancar convenis amb centres especialitats, bé del país bé de fora.

El que es té clar des de l’entitat és que la baixa d’un oncòleg, qui està fix al país, és un problema i força gros. A més, es tem que “pugui anar per llarg”. Per això, “estem molt preocupats”, més tenint en compte que “ja estava al màxim de visites”. Així doncs, ara “el problema serà molt important” i això suposa “gent que haurà de retardar consultes”, fet que “quan parlem d’una malaltia tan important per al pacient és molt traumàtic”. D’aquesta forma, el president d’Assandca, Josep Saravia, té clar que “anirem malament si no contracten algú aviat”.

Una imatge de l'hospital.

Relacionat

L’allargament de la baixa d’un oncòleg enquista el col·lapse al servei

Des de l’entitat, a més, no es comparteix en absoluta una de les mesures adoptades pel SAAS: situar un internista per atendre part de les consultes. “Per molt bon metge que sigui no és pas un oncòleg”, avisa. I això, alerta, “és una mala solució” perquè “l’error humà, aquí, es multiplica per deu”.

La situació, lamenta, ja està generant problemes. “Sabem de persones que ha de canviar de cicle de tractament i li han dit que esperi quinze dies i ara que segueixi esperant”, ha explicat. Apunta, a més, que l’oncòleg de baixa “tenia una cartera ja elevada de pacients” i que, ara, els altres, que a més són especialistes en tumors concrets, “tampoc poden deixar els seus per atendre’ls”.             

Saravia lamenta que “en aquests casos, davant aquestes situacions, cal rapidesa” i, en canvi, no s’està actuant amb la velocitat necessària. Sobre possibles solucions, ha indicat que hi ha centres, com ara “Omega Zeta, a Andorra, o la Teknon, a Barcelona” amb els quals “es podria arribar a un acord perquè algun dels seus oncòlegs faci suport”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending