L’app Andorra Salut inclourà l’opció de demanar cita en pocs dies

Es comencen a introduir les noves funcionalitats a l’aplicació, entre elles la telemedicina, que estarà en unes setmanes, o l’accés a imatges radiològiques i informes del SAAS

Presentació de l'app Andorra Salut.
Presentació de l'app Andorra Salut.

L’app Andorra Salut començarà a incloure les noves funcionalitats dirigides a crear la història clínica compartida, que podrà ser consultable fins a un 80%. La primera d’aquestes opcions serà la de demanar cita, sempre dintre de l’entorn del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), així com l’accés mitjançant les dades biomètriques. Posteriorment, en un termini de poques setmanes, estarà disponible la telemedicina, així com l’accés a imatges radiològiques.

Els propers dies l’aplicació Andorra Salut comptarà amb una nova versió, que inclourà noves funcionalitats. Aquesta app va néixer amb un objectiu inicial relacionat amb la Covid-19, per poder accedir a la vacunació així com al passaport Covid. Malgrat això, la intenció sempre ha estat que sigui “com una carpeta de salut”, ha assenyalat la Secretària d’Estat, Helena Mas. Per tant, es continua amb la finalitat de posar a l’abast de la ciutadania la història clínica, per acabar tenint la història clínica compartida. De fet, moltes de les dades que hauria de contenir el concepte estaran disponibles pròximament en un 80%.

Aquest és el primer objectiu que es vol complir a l’hora de posar en marxa les noves funcionalitats, que ja estan preparades. El cap de projectes informàtics del SAAS, Roger Ribera, ha destacat que els pròxims dies es podrà descarregar la nova versió, que inclou la cita a l’entorn del SAAS i les imatges radiològiques per poder consultar-les. Ja es disposa, però, de l’accessibilitat biomètrica, mitjançant la emprempta dactilar o el reconeixement facial al telèfon. Les pròximes setmanes, segons ha assegurat l’assessor en projectes de digitalització, el doctor Jordi Serrano, també s’inclourà la telemedicina.

Actualment, a més, també es pot consultar la història clínica dels fills i filles menors de 16 anys. Ribera ha explicat que s’han rebut 1.100 sol·licituds, de les quals s’han aprovat 800. En total, l’app ha rebut 32.000 descàrregues des de la seva posada en funcionament, i s’ha consultat des de 96 països. Malgrat això, Serrano ha remarcat la importància d’actualitzar les diferents versions per poder tenir les noves funcionalitats. Gran part d’aquestes descàrregues, de fet, corresponen a la primera versió, aquella centrada en la Covid-19.

Un telèfon mòbil amb l'aplicació AndorraSalut, que demana el certificat digital.

Relacionat

L’app Andorra Salut permetrà demanar hora per a les visites mèdiques pròximament

Un altre punt clau que s’inclourà a l’aplicació seran les enquestes i qüestionaris. No únicament seran a nivell nacional o epidemiològics, sinó que permetran fer un seguiment per part dels doctors d’aquells pacients que tinguin cites periòdiques, per tal de valorar si cal avançar-les. En definitiva, Ribera ha remarcat que es vol convertir en un canal bidireccional de comunicació, que serveixi per anar afegint informació per part del pacient i també del metge. Serrano ha remarcat que l’app “s’enriquirà amb més informes i permetrà tenir informació predictiva, així com la monitoratge des de casa”.

El fet que, de moment, únicament sigui consultable la informació directa del SAAS ha estat per motius de seguretat, i per poder treballar a poc a poc en la històrica clínica compartida única. Serrano ha explicat que “estem obrint a poc a poc perquè hem d’assegurar que tot sigui correcte i ordenat, i que les informacions estiguin ben fetes i tancades”. Per a l’Organització Mundial de la Salut, segons ha afirmat el doctor, el cas d’Andorra i la forma de treballar amb aquesta aplicació és “molt interessant”. Es tracta d’un cas que ha assenyalat com a “únic”, ja que l’app es va posar en marxa ràpidament i el 40% de la població la va descarregar. A més, el fet que s’alimenti de la història clínica compartida “és bastant únic, perquè a la majoria de llocs tenen moltes històries clíniques i al ciutadà li arriba molt poc, mentre que aquí li arribarà molt”.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending