Andorra, pendent de l’OMS per poder rebre la vacuna Jansen

Eric Jover avança que “de seguida que s’obri l’opció per comprar-la, ens adherirem”, però admet que els calendaris “els marca” l’organització internacional

Eric Jover i Helena Mas, durant la roda de premsa.
Eric Jover i Helena Mas, durant la roda de premsa. SFGA/JAViladot

La quarta vacuna contra el coronavirus aprovada per la Unió Europea, la de la marca Jansen, arriba aquesta setmana als països comunitaris. A Andorra, però, encara no hi ha cap data fixada. Es vol i es podrà demanar via el projecte Covax de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), però el procés per sol·licitar-la encara no s’ha obert. Per ara, Andorra continua la vaccinació amb AstraZeneca amb el col·lectiu de docents com a un dels objectius. Fins ara, s’han administrat dosis a 655 persones.

Fa setmanes que la vacuna de Jansen, creada per la branca farmacèutica de la multinacional Johnson & Johnson, va ser aprovada per l’Agència Europea del Medicament. Aquest dimarts es preveu que es comenci a distribuir entre diferents països, com ara Espanya. El vaccí ha aixecat importants expectatives, ja que és el primer que només requereix una única dosi, fet que podria accelerar el procés d’immunització de la població davant la Covid-19.

655 docents s’han vacunat ja i Salut assegura que “el personal educatiu s’hi està adherint perquè entèn la responsabilitat del procés”

Segons ha explicat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, Andorra està interessada tant en aquest fàrmac com un altre dels que es confia que siguin aprovats properament, el de Novavax. Així, els demanarà via el programa Covax de l’OMS. “Estem en els moments preliminars de la compra. Tan aviat com ens donin l’oportunitat, el volem tenir”, ha indicat, tot admetent, però, que “no tenim cap data definida per l’arribada” ni d’aquestes ni d’altres vacunes.

En aquest sentit, el portaveu del Govern, Eric Jover, ha apuntat que “els calendaris no els marquem nosaltres sinó l’OMS”. Ha deixat clar, però, que “de seguida que s’obri l’opció de fer compra ens adherirem, perquè volem que el màxim nombre de vacunes ens arribi com abans millor”.

Per ara, el procés de vaccinació segueix amb les dosis que el Dijous Sant van arribar al país, totes d’AstraZeneca. Eren 30.000, de les quals s’utilitzaran 15.000 i la resta es guardarà per a la segona tanda. Entre el col·lectiu prioritari d’aquesta fase hi ha els docents. Des de divendres, ja són 655 els qui s’han vacunat.

Mas ha indicat que “és una bona xifra” i ha afirmat que “el personal educatiu s’hi està adherint, tal com demanem, perquè entenen la responsabilitat del procés”. La secretària d’Estat ha afirmat que “el feedback que rebem de les persones citades i de l’entorn és positiu”.

Comentaris (5)

Trending