Andorra entrarà a la xarxa de trasplantament catalana amb donacions de còrnia i teixits

ATIDA ha tornat a configurar la seva junta directiva, sis mesos després d’haver-ho fet, per incompatibilitat de dos dels components, que han estat reemplaçats

La nova junta directiva d'ATIDA.
La nova junta directiva d'ATIDA. ATIDA

El passat mes de setembre es començaven les converses entre Andorra i Catalunya per incloure l’hospital a la xarxa de trasplantament. Durant els darrers mesos s’han produït diverses reunions que, a poc a poc, van aconseguint els seus fruits. El primer pas ha estat establir que aquest acord es començarà amb donacions de còrnia i teixits. D’altra banda, l’Associació de trasplantats i donants d’Andorra (ATIDA) ha tornat a configurar la seva junta directiva, sis mesos després d’haver-ho fet, per incompatibilitat de dos dels components, que han estat reemplaçats.

La integració d’Andorra a la xarxa de trasplantament és una carrera de fons. El president d’ATIDA, Toni Gamero, remarca de nou que cal fer les coses amb calma i ben fetes, “és un tema molt delicat”. Amb tot, els darrers mesos s’han anat succeint diferents reunions amb Catalunya que, per poc que sigui, comencen a avançar en aquesta matèria. Durant la darrera trobada, fa pocs dies, es va establir per on es començarà aquesta col·laboració. Serà per les donacions de còrnia i teixits. Malgrat això, els terminis encara no estan establerts.

Gamero recorda que, per poder configurar ben bé aquestes donacions cal un marc legal que s’ha de treballar a fons. Durant aquestes reunions s’ha començat a establir aquesta base jurídica que hauria d’assegurar el fet que passin òrgans per una frontera entre dos països. “Primer miraran com configurar-ho tot perquè sigui segur, també s’ha d’ensenyar als professionals a fer-ho, és una cosa que va per llarg”, assenyala Gamero.

NOVA JUNTA D’ATIDA

El passat mes de juny ATIDA configurava una nova junta. Sis mesos després, però, s’ha hagut de dissoldre i crear-ne una altra, tot i que no hi ha hagut grans canvis respecte a l’anterior. De forma excepcional, i per incompatibilitat laboral de dos dels components anteriors, s’ha hagut de convocar una assemblea extraordinària, rebre candidatures i tornar a conformar-la. D’aquesta manera, els únics canvis que hi ha hagut han estat les dues persones que no havien pogut compaginar, i Gamero continuarà al capdavant de l’associació.

Comentaris

Trending