L’amenaça de la variant Òmicron porta a accelerar la tercera dosi contra la Covid

Martínez Benazet manté que les anàlisis fetes fins ara a les aigües residuals i les seqüenciacions genòmiques no han permès detectar la nova soca del virus però no es descarta “que pogués arribar aquest mes de gener”

Cues aquest matí per vacunar-se a l'antiga plaça de Braus.
Cues aquest matí per vacunar-se a l'antiga plaça de Braus. Toni Solanelles

“Hem passat d’administrar la tercera dosi des dels sis mesos de la segona dosi a cinc, i davant l’amenaça de la variant Òmicron estem mirant de baixar-ho a quatre.” El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha assegurat que ara per ara la nova soca de la Covid, molt més ràpida quant a la transmissió, no s’ha detectat al país, ni en les analítiques de les aigües residuals ni en les seqüenciacions genòmiques, però “ens preocupa molt la seva arribada” i no es descarta gens ni mica “que pogués arribar aquest mes de gener”.

S’espera que en un mes la situació epidemiològica estigui millor, però si arriba Òmicron tot se’n pot anar en orris. O gairebé. ¿I per què el gener? El titular de Salut ha explicat que a Tolosa només s’ha detectat un cas, i a Catalunya també poquíssims. I en totes les ocasions, sempre lligat a desplaçaments en els llocs on més s’ha detectat aquesta variant. Com que les vacances de Nadal són proclius a viatges i contactes, es tem que hi pugui haver el contagi necessari que porti al Principat la temuda nova variant.

“Sabem que aquesta variant requereix un nivell més alt d’immunització”, ha destacat Martínez Benazet, que ha explicat que a partir del gener es començarà a vacunar la població en general de menys de 50 anys. I que s’oferirà també la tercera dosi a aquelles persones que tot i haver rebut dues vacunes i haver passat la malaltia, faci un any o més que estan curats. S’administrarà indistintament, s’hagi rebut el fàrmac que s’hagi rebut amb anterioritat, Pfizer o Moderna. Ara es s’injecta la primera. Però a partir del 27 de desembre que ha d’arribar una nova remesa de vacunes, en aquest cas de Moderna, “anirem alternant”.

Cues aquest migdia al centre de vacunació.

Relacionat

Un problema informàtic agreuja les ‘retencions’ al centre de vacunació

Vacunar continua sent l’únic remei que veuen les administracions públiques de tot el món, en general, especialment les d’Occident, per combatre la pandèmia. El ministre ha explicat també que de comú acord amb els estàndards internacionals s’està avaluant no confinar un menor que hagi passat la malaltia un any enrere. Ara no es confina aquells escolars que fa sis mesos o menys que han superat el coronavirus.

Martínez Benazet ha tornat a insistir que no és una qüestió menor, ja que no tothom qui passa la malaltia genera anticossos. Per tant, ha anat remarcant el titular de Salut, la qüestió de la immunitat i la immunització no és una ciència exacta i cal ser molt prudent en les avaluacions que s’estan fent. Amb tot, però, és possible, ha ressaltat el ministre, que al gener, amb el retorn a les aules, ja estigui presa la decisió de no confinar aquells escolars que hagin passat la Covid fins a un any abans.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending