Alerta al transport sanitari: si el SAAS no aporta diners l’adjudicatària no pot complir el conveni

Els responsables sindicals asseguren que l’acord que es va votar per deferència i certa pressió només va donar per bons alguns punts del tracte i que no s’acaben d’aclarir les restes de qüestions en què persisteixen diferències “abismals”

Ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari fent un servei a Prada Ramon.
Ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari fent un servei a Prada Ramon. Toni Solanelles

“És de rucs signar quelcom que saps que no et podran pagar.” És el parer dels responsables sindicals del transport sanitari. L’estira-i-arronsa continua. El conveni col·lectiu no s’ha portat a Inspecció de Treball ni s’hi portarà. Tenen elements més que suficients els treballadors, asseguren les fonts sindicals consultades, per pensar que la concessionària no podrà assumir econòmicament el cost que tindria el nou acord a no ser que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) no injecti més diners. I com que això no és clar, ja no tiren endavant.

Les fonts consultades han indicat que el que no es vol és que es tanqui un conveni “que difícilment l’empresa podrà complir” i després hagin de ser els treballadors els que hagin de denunciar incompliments per tal que el SAAS pugui intervenir, denunciar la concessió i, al cap i a la fi, poder promoure un nou concurs si escau. “Els treballadors volen garanties econòmiques”, han assegurat els consultats, tot recordant que l’adjudicatària encara té deutes contrets d’obligacions precedents.

Per al sindicat que fa suport a la delegada de personal, la votació que es va fer al seu dia no té cap mena de validesa. Primer, perquè segons la legislació andorrana, asseguren les fonts, no és necessari i, segon, perquè ni s’han seguit les formes establertes per negociar els convenis ni tampoc hi ha hagut una votació global. De fet, no s’escau. El personal va donar el seu acord per majoria a 25 punts del conveni. Però n’hi ha d’altres que van quedar en l’aire, pendents i subjectes a una redacció ulterior i a pactes que no s’estan donant.

I si les diferències a l’inici eren grans, ara, indiquen les fonts, són pràcticament inabastables. “El vot és va donar a 25 punts de l’acord amb el SAAS. Al traspassar els 25 punts acordats a l’empresa no es va acabar de lligar amb la resta del conveni que havia ofert la concessionària”, han indicat les fonts, que lamenten la situació alhora que admeten que és complicat de comprendre. “Es podria escriure una novel·la”.

DIFICULTATS

Les fonts consultades han indicat algunes de les dificultats més enllà del fet que es dubti de la capacitat econòmica de l’empresa -tampoc és evident que sigui legal que el SAAS pugui injectar diners que no estaven previstos en el concurs inicial- i que no es vegi gens clar que els increments en els complements no podrien cobrar, encara que llavors amb efectes retroactius, fins al mes de març aproximadament.

“No podem admetre les diferències tant abismals per la mateixa feina que hi ha entre treballadors del SAAS i d’Andorrana de Transport Sanitari (ATS). A tall d’exemple, els triennis es paguen a 85 euros al SAAS i a 50 euros a ATS. I això sense pla de carrera o sense alguns complements. I sense realitzar hores extra perquè les pretenen introduir en el còmput global.” En aquest sentit, i fent-se ressò de paraules pronunciades pel conseller general de Ciutadans Compromesos i alhora president de la comissió legislativa de Sanitat, Manel Linares, “els treballadors tenen clar i el sindicat encara més que la signatura d'un conveni ha de millorar les condicions dels treballadors, no empitjorar-les”.

Hi ha d’altres contratemps. “Hi ha un problema de càlcul molt gran. Es diu 35.000 hores de localització. També hi ha 35.000 hores de presència, aquestes si que es van comptar amb 22 treballadors. Però també es va calcular que aquests treballadors farien 35.000 hores afegides de localització i això és inviable” perquè “la llei és clara amb aquest aspecte: les localitzables o qualsevol altre sistema de localització com les guàrdies continuades s’han d’acordar i aquí per un costat les condicions oferides i per l’altre la mateixa limitació de la llei en les jornades laborals dels treballadors ja no pot ser”.

Etiquetes

Comentaris

Trending