El 9% de les proves diagnòstiques que es fan a Andorra donen positiu

El Principat és dels països que més testegen la seva població (7.000 per cada 100.000 habitants), com evidencia que s’hagi hagut d’incrementar la capacitat de l’stop-lab d’Encamp

Una tècnica de laboratori col·locant mostres a la màquina que analitza sota el sistema TMA.
Una tècnica de laboratori col·locant mostres a la màquina que analitza sota el sistema TMA. SAAS

Andorra és un dels països que més proves diagnòstiques de coronavirus fa. Així ho ha volgut recordar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha indicat que cada setmana es fan 7.000 per cada 100.000 habitants. Part d’aquesta dada es deu al bon rendiment donat per l’stop-lab d’Encamp, que ha incrementat la seva capacitat en 150 tests més al dia des del dissabte. La part més preocupant és el fet que el percentatge de positius, d’un 9%, és més elevat del que seria convenient.

Benazet ha indicat que la instal·lació d’Encamp “està funcionant bé” . De fet, la demanda de proves està superant les expectatives i ha obligat a posar un segon punt per agafar les mostres. Això suposa que, en els darrers dies, la capacitat s’ha doblat: 150 més cada jornada.

El Govern ha comprarà una partida de tests d'antigen amb saliva per comprovar la seva fiabilitat de cara a una utilització per diagnosticar la malaltia

Això se suma al “ple rendiment” amb el qual treballen els stop-labs situats a l’aparcament de Prat de la Creu, a Andorra la Vella. Tot i això ha permès el ministre treure pit i apuntar que “som dels països que més testen la seva població”. La mitjana, ha indicat, és de 7.000 proves per cada 100.000 habitants.

Per ara, l’única limitació que es vol donar és que cada persona, tret de casos excepcionals, es faci una TMA al mes com a màxim, sempre si creu que ha estat en una situació de risc de contagi. Del total de proves que es fan, el 30% són provocades per manifestacions clíniques que fan sospitar que la persona pot tenir la malaltia. La resta són de cribratge o de control de contactes amb positius. Ara gairebé ja no es fan test per comprovar que algú ha superat la malaltia, com sí que succeïa durant la primera onada.

L’aspecte més preocupant d’aquestes dades és el percentatge de positius que surt de totes aquestes proves. El 9% diagnostiquen la malaltia, una xifra que, ha reconegut Benazet, és “massa elevada”. Tot i això ha volgut “ponderar-la” tenint en compte que es va servir la tècnica TMA i no pas la PCR i, per tant, és molt més sensible.

En un futur proper, a més, es vol avaluar la possibilitat de fer servir altres sistemes. És el cas dels tests d’antigen amb saliva. Per ara, s’ha encarregat una partida que hauria de servir per comprovar la seva fiabilitat. Benazet ja ha avançat que, en qualsevol cas, aquesta tècnica requereix una posterior confirmació del diagnòstic via TMA.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending