Salut anuncia que Grífols provarà a Andorra el seu model propi de PCR per detectar la Covid-19

La multinacional farmacèutica catalana ofereix dues màquines que poden produir fins a un miler de resultats diaris de proves d’alta sensibilitat en la detecció del coronavirus

-
-

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat aquesta tarda que la multinacional farmacèutica catalana Grífols cedirà a Andorra dues màquines per la realització de proves d’alta sensibilitat en la detecció de coronavirus. Aquestes proves, conegudes amb les sigles TMA (amplificació mitjançada per transcripció), són sobre el paper una evolució, un avenç en relació a la PCR. Segons el titular ministerial, els diagnòstics que està provant Grífols són més ràpids i tenen un cost més baix que les PCR tradicionals. Cada màquina que es cedirà al Principat podria arriba a determinar mil resultats.

Martínez Benazet ha assegurat que Grífols s’ha posat en contacte amb el Govern interessada en l’estratègia que està seguint el Principat amb els cribratges massius. Es tracta d’un conveni “per compartir coneixement” alhora que “els ha cridat l’atenció”, a la multinacional, el pla andorrà d’anàlisi de la malaltia. El cert, és però, que la multinacional també facilita algunes desenes de màquines a Espanya i està també en contacte amb altres països com el Regne Unit per estendre el seu model de detecció de la Covid-19. Aquests tests per ara no tenen el certificat de l’agència del medicament americana, l’FDA, tot i que han estat desenvolupats als laboratoris que la firma d’origen català té a San Francisco.

La col·laboració amb Grífols, que s’acabar de segellar amb un document, no tindrà cap despesa quant a la maquinària, i els reactius per poder fer les analítiques seran subministrats a preus de cost, segons Martínez Benazet. Segons el titular del ministeri, els contactes es van iniciar fa uns dies i tècnics de Grífols ja s’haurien desplaçat al Principat per avaluar els espais on es podrien encabir, a l’hospital, les dues màquines que se cediran mentre duri tota la crisi pandèmica i el seu tractament o anàlisi posterior. Martínez Benazet ha afirmat que tota la informació que es pugui facilitar a la farmacèutica serà totalment anònima. 

Allò més important, segons el ministre, és la ràpida capacitat que oferiria el nou sistema per fer diagnòstics i, per tant, adoptar decisions. Martínez Benazet ha recordat les limitacions actualment existents per poder aconseguir reactiu per poder fer PCR, una circumstància que impedeix que ara per ara no es puguin fer aquestes proves a totes aquelles persones que donin positiu d’immunoglobulines del tipus M tot i que inicialment s’havia anunciat que així seria.

El fet de poder disposar de les dues màquines de Grífols no farà, en principi, canviar els criteris en relació a qui se sotmeti a la prova diagnòstica i qui no després dels tests immunològics. El test molecular específic TMA permet la detecció de virus SARS-CoV-2 en plasma, sang i mostres respiratòries, amb una sensibilitat equivalent o fins i tot superior a altres test moleculars com els basats en PCR, segons que assegura la multinacional catalana. En principi, al Principat les proves per després analitzar-les amb les noves màquines de Grífols es faran amb uns bastonets similars a les PCR.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending