Saboya va demanar que no constés a l'acta de la darrera comissió de Política Exterior que se n'havia acomiadat

Comentaris

Saboya va demanar que no constés a l\'acta de la darrera comissió de Política Exterior que se n\'havia acomiadat
Saboya va demanar que no constés a l\'acta de la darrera comissió de Política Exterior que se n\'havia acomiadat

L’encara ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va demanar explícitament que no constés en l’acta de la darrera comissió legislativa de Política Territorial la seva afirmació explícita en què va deixar dit que el març, és a dir, el mes que ve, ja no serà el responsable ministerial de l’esmentada cartera i, per tant, implícitament s’acomiadava dels consellers que integren aquella comissió, a la qual ja no té intenció de tornar. Tampoc no consta en l’acta de la reunió de dilluns passat que Saboya tenia intenció de visitar el seu homòleg espanyol, Alfonso Dastis. Però en aquest cas l’explicació encara és més senzilla: no en va dir ni piu.

Saboya va explicar durant la seva compareixença parlamentària que el president de la República de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, havia ratificat la resolució del parlament lusità que aprova el conveni per evitar la doble imposició i prevenir el frau fiscal en matèria d'impostos entre Andorra i Portugal. Però res no va dir del viatge que al cap d’encara no setanta dues hores havia de fer a Madrid. I menys encara que en breu s’hauria de produir una trobada entre el president espanyol, Mariano Rajoy, i el cap de Govern, Toni Martí.

La trobada de Saboya i Dastis va agafar dijous totalment de sorpresa els consellers generals, com a mínim, els de l’oposició. El titular d’Afers Exteriors, entre altres coses, hauria aprofitat per acomiadar-se del seu homòleg, amb el qual ja s’havia mantingut contacte anteriorment. Dastis, abans d’aterrar recentment al gabinet ministerial de Rajoy, era ambaixador espanyol a Brussel·les, a la Unió Europea (UE).

Justament, el ‘viatge laboral’ que ha fet Dastis el podria fer en breu Maria Ubach. Durant el que resta de mes de febrer, a tot estirar, Toni Martí hauria de tancar el nom de la persona que hagi de rellevar Gilbert Saboya. I ara, la llista de probables encara que no definitius es redueix, pràcticament, a l’ambaixadora andorrana davant la UE. El complex moment internacional que viu el Principat, fonamentalment per les negociacions que hi ha en curs amb Europa, no són gaire encoratjadors per atraure interessats preparats per a la cartera.

Martí va tornar a posar sobre la taula el nom d’Imma Tor, actualment funcionaris de l’organització de la francofonia. Però la laurediana, com ja va fer el 2011 quan se li va proposar entrar al que va ser el primer gabinet taronja, hauria refusat la proposta. D’aquí que Ubach sigui la principal candidata a ocupar la vacant que deixa Saboya. La principal i, ara mateix, la única, tot i que no ha transcendit que la diplomàtica i funcionària hagi acceptat. Que està sent sondejada ‘sota pressió’ semblaria clar.

Saboya ha al·legat motius personals per demanar ser substituit en la cartera que ocupa des del 2011. No queda clar què passarà quan surti d’Exteriors, encara que tot apuntava que el titular ministerial ho continuaria sent. Però llavors al capdavant d’una cartera que reuneixi diversos aspectes econòmics sota el paraigua o aixopluc d’una denominació que bé podria ser el de reactivació econòmica. Els motius personals del ministre per deixar Afers Exteriors hi són, però també n’hi ha més.

El principal, el distanciament que hi ha anat havent respecte de Toni Martí. Fonts properes a l’executiu han afirmat que els darrers mesos, en les múltiples reunions i contactes que fa gairebé permanentment el cap de Govern, Martí se’n va adonar dels recels que aixecava Saboya per la seva manera de gestionar la negociació amb la Unió Europea. Tampoc no va agradar al líder taronja que l’encara titular d’Exteriors es postulés obertament i, fins i tot, busqués suport, per esdevenir el recanvi de Martí quan, si es manté el calendari, el 2019 l’avui cap de l’executiu no pugui tornar a presentar-se als comicis defensant el projecte de DA.

Liberals demana informació sobre les negociacions amb la UE

“Tornem a demanar la còpia del document estabilitzat del marc institucional perquè Govern no ens l’ha fet arribar” exposa el conseller Carles Naudi per explicar que el grup parlamentari liberal es reitera en la demanda d’informació relativa a les negociacions sobre la Unió Europea. La petició ja es va fer l’octubre de l’any passat i el ministeri d’Afers Exteriors no ha donat curs a aquesta sol·licitud. En la demanda d’informació entrada a Sindicatura, el parlamentari recorda que va sol·licitar còpia del document el passat 5 d’octubre, poc després que assistissin a un acte on només es va fer “una lectura comentada d’un document que s’exposava en pantalla del qual no en vam poder copsar els detalls”. Naudi convida DA a “fer gala de la transparència que tant publiciten” i, per tant, a entregar la informació demanada. D’altra banda, en una altra demanda d’informació, el mateix conseller s’interessa perquè  se li faci arribar còpia d’un text enviat pel SEAE (Servei Europeu d'Acció Exterior), el 14 de novembre de 2016, i del qual es fa referència en un document sobre mercaderies que s’ha fet arribar als consellers de la comissió legislativa de Política Exterior amb data del 24 de gener del 2017.

 

Comentaris

Trending