Roca Junyent i Mundó ‘apadrinen’ el llibre de Josep Casadevall sobre el Tribunal d’Estrasburg

El jurista andorrà presenta a Barcelona una obra didàctica sobre com accedir a la Cort Europea dels Drets Humans i què anar-hi a debatre

-
-
Qui havia de ser el dofí de Jordi Pujol a Catalunya i mai ho va arribar a ser i, sobretot, qui va ser un dels pares de la Constitució espanyola, l’advocat Miquel Roca Junyent, i l’exconseller de Justícia català Carles Mundó, processat i condemnat per desobediència en la sentència del procés sobiranista, han estat dos dels tres grans protagonistes de la presentació del nou llibre del jurista andorrà Josep Casadevall, una didàctica aproximació als mecanismes d’accés i al funcionament del Tribunal Europeu dels Drets Humans. El tercer, és clar, ha estat el propi autor del treball, que recull una experiència de setze anys a Estrasburg.

L’acte s’ha fet a la seu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), amb Roca Junyent com a convidat a dir la seva des de la taula presidencial i Mundó entre els molts assistents a la presentació. El responsable de la comissió de Justícia Penal Internacional i Drets Humans de l’ICAB, Frederic Munné, ha exercit d’introductor a la presentació de ‘Tribunal de Estrasburgo. Una inmersión rápida’, de l’editorial Tibidabo Ediciones, el titular del qual, Antoni Comas, també ha acompanyat Casadevall, que ha rebut l’escalf de mitja dotzena d’advocats andorrans, entre els quals Xavier Jordana, Jaume Bartumeu o Josep Antoni Silvestre, cap representant, però, del Col·legi d’Advocats d’Andorra.

Roca ha estat l’intervinent que s’ha esplaiat més i que més ha elogiat l’estil “pedagògic” del llibre de Casadevall, explicant doctrina i sentències, alhora que ha elogiat tant el paper del Tribunal d’Estrasburg, que dóna sentit a l’Europa que defensa els drets humans alhora que és la institució més coneguda que el Consell d’Europa, que suposadament n’és la matriu. “Molts ciutadans diuen: ‘anem a Estrasburg’”, ha remarcat, sense saber “què és el Consell d’Europa, que és l’organisme que el va crear”. Roca ha remarcat que molts estats signen els convenis europeus però amb la intenció de no respectar-los, encara que després puguin rebre “una sanció moral”.

El lletrat català pare de la Constitució espanyola ha destacat el do de l’oportunitat de presentar just ara aquest llibre, quan els drets humans estan en perill, i ha destacat el fet que Casadevall hagi estat setze anys a Estrasburg, arribant a la vicepresidència de l’organisme i participant de resolucions que han tingut molt ressò mediàtic. “Ha estat vicepresident i no és per una qüestió de quotes sinó per la vàlua de Casadevall com a jurista”, ha remarcat un Roca que ha afirmat que el fet que “un andorrà hagi estat vicepresident del Tribunal d’Estrasburg diu molt”.

Després d’una intervenció de l’editor per parlar genèricament dels drets humans, ha estat Josep Casadevall qui ha pres la paraula. El jurista andorrà ha remarcat que seria breu i ho ha estat. “Tot el que s’havia de dir, s’ha dit”, ha destacat per dir que en el seu volum ha intentat apropar la Cort Europea dels Drets Humans a la ciutadania en general i explicar “què és, com s’hi va i perquè serveix”. Amb els agraïments ha finalitzat la presentació.

Comentaris (1)

Trending