Sant Julià prepara un pelegrinatge al Vaticà per portar al Papa la talla de la Verge de Canòlich

La parròquia està pendent de la confirmació de la data que s'inclouria en els actes del 800 aniversari de la tobada de la imatge

Imatge de la Mare de Déu de Canòlich.
Imatge de la Mare de Déu de Canòlich. BRU NOYA

La parròquia de Sant Julià de Lòria ha sol·licitat audiència al Papa Francesc per portar-li la talla de la Verge de Canòlich. El pelegrinatge s'inclouria en els actes commemoratius dels 800 anys de la trobada de la imatge. En els tràmits hi col·labora el lauredià i ambaixador a la Santa Seu, Carles Àlvarez Marfany.

La llegenda assegura que la talla romànica la va trobar un pastor l'any 1223. És un típic exemple de marededéu rural, de fusta policromada, amb la mare asseguda en un tron sostenint l'infant sobre el genoll esquerre, i tot el conjunt revestit amb la pintura original. La Mare de Déu de Canòlich és la patrona de Sant Julià de Lòria i se'n fa l'aplec l'últim dissabte de maig. El 1998 es van commemorar els 775 anys, ocasió en la qual l'aleshores bisbe Joan Martí Alanis va oficiar la coronació. Les corones d'or van ser pagades per un lauredià.

L'anunci del pelegrinatge, anunciat pel rector de la parròquia, a la finalització de diverses misses ha aixecat molta expectació entre els lauredians, una població devota i més quan es tracta de la Verge de Canòlich. Durant molts anys l'assistència a l'aplec de Canòlich era obligatòria i estava controlada pel comú.  Totes les cases de Sant Julià de Lòria hi havien de tenir un representant i la falta a aquesta obligació estava sancionada. A finals del segle XIX la sanció era pecuniària, i va passar a ser, cap a la segona dècada del segle XX, de dos lliures de cera.

Molts lauredians han treballat en les diverses obres de reforma de l'església de Canòlich i hi han aportat diners per al manteniment. L'any 2003, l'església va ser declarada bé immoble d'interès cultural. Ara, la parròquia espera la resposta del Vaticà per la data d'aquest pelegrinatge.

Comentaris (3)

Trending