Acusat d’abusar almenys de nou monges el jesuïta que va fer els mosaics de l’església de Sant Julià

A Marko Rupnik se li han imposat mesures cautelars d’apartament de la vida pública tot i que els fets dels quals se l’acusa, succeïts a Eslovènia, ja haurien prescrit

Comentaris

Rupnik, a l'esquerra, treballant a Sant Julià.
Rupnik, a l'esquerra, treballant a Sant Julià. BISBAT D'URGELL

L’artista jesuïta Marko Rupnik, autor el 2019 dels col·losals mosaics que donen vida a l’església de Sant Julià, ha estat acusat d’abusar sexualment i espiritualment com a mínim de nou monges, moltes de les quals van deixar la vida religiosa arran d'aquests fets, que haurien passat a Eslovènia durant la dècada dels 90 del segle passat, segons han recollit diversos mitjans italians i ha confirmat els darrers dies la Companyia de Jesús en un comunicat.

L’artista, que va treballar l’església laurediana el maig del 2019 amb un ampli equip de col·laboradors, ha estat investigat pel Dicasteri per a la Doctrina de la Fe arran d'una denúncia que va rebre sobre “la seva manera d’exercir el seu ministeri” quan era capellà. Un cop rebuda la primera denúncia, en van arribar més, fins a un total de nou. La Companyia de Jesús, que destaca que “no hi ha menors involucrats” en les denúncies, assumeix que “almenys” nou religioses de la Comunitat de Loiola de Ljubljana haurien patit presumptament els abusos de Rupnik mentre hi exercia de capellà.

La investigació de les acusacions van anar a càrrec d'un instructor extern a la Companyia de Jesús, un religiós d'una altra congregació, que va presentar un informe al Vaticà, que des de l'inici ha estat informat de les denúncies i de la investigació. Com que han passat més de 30 anys dels fets, el Dicasteri per a la Doctrina de la Fe ha tancat el cas ja que “ha prescrit”.

Durant el transcurs de la investigació preliminar, la Companyia de Jesús ja va prendre diverses "mesures cautelars" contra Rupnik com la “prohibició de l'exercici del sacrament de la confessió, direcció espiritual i de l'acompanyament dels exercicis espirituals”, a banda de tenir prohibit “participar en actes públics sense el permís del seu superior local”. Aquestes mesures van ser implementades l’any 2021, encara que no han transcendit fins ara, que continuen en vigor

I és que malgrat la prescripció dels fets denunciats, la Companyia de Jesús assegura que aquestes mesures "continuen essent vigents a dia d'avui, com a mesures cautelars, fins i tot després de la resposta del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe”. Segons expliquen els mateixos mitjans italians, l'investigador canònic Daniele Libanori considera "verosimils" les acusacions de les víctimes contra Marko Rupnik, després que viatgés des de Roma a Eslovènia per escoltar-les junt amb altres testimonis. “Les víctimes escoltades són creïbles i el seu relat és sòlid”, va afegir a l'informe.

Comentaris (12)

Trending