Rajoy-Martí, quan el més important de la reunió de treball és allò del qual oficialment no es parla

Comentaris

Rajoy-Martí, quan el més important de la reunió de treball és allò del qual oficialment no es parla
Rajoy-Martí, quan el més important de la reunió de treball és allò del qual oficialment no es parla

L’important i que més impacte tindrà de la trobada entre el president espanyol, Mariano Rajoy, i el cap de Govern, Toni Martí, serà allò que no transcendirà. Que si Cimera Iberoamericana, que si un quart de segle de relació bilateral, que si el GPS per a l’aeroport de la Seu o l’estat de les negociacions entre Andorra i la Unió Europea (UE). Tot plegat, però, enmig d’una tempesta política i judicial que manté en certa manera contra les cordes el partit presidit per Rajoy, un PP que festeja amb la corrupció cada dia que passa, i un ‘cas Pujol’ amb el qual l’executiu espanyol sol respondre. I del ‘cas Pujol’, les darreres setmanes, n’ha tornat a transcendir nous elements que ja no deixen lloc a dubte que la família de l’expresident català tenia molt més patrimoni del que pretenia fer veure, que de la suposada herència de l’avi Florenci no n’és el producte, i que Banca Reig primer, i Andbank, després, van ser la gran guardiola dels Pujol durant molts anys. I d’aquí cap a conquerir món.

Rajoy i Martí, just quan l’‘operació Catalunya’ torna a estar en l’agenda dels parlaments (es va tractar al Congrés espanyol, i al Parlament català també s’està constituint una comissió d’investigació en el mateix sentit), no reconeixeran haver parlat del cas Pujol. També ho van negar el gener del 2015 i després el míssil que li va arribar a Andorra va ser el que va ser. Disparat des dels Estats Units però, aparentment, induït des de Madrid. Amb l’hereu de la família de l’expresident català entre reixes, és incomprensible pensar que els dos dirigents no han tractat la qüestió i, en canvi, sí que han parlat de la ubicació d’un GPS a l’aeroport de la Seu que hauria de permetre als avions aterrar encara que la visibilitat sigui escassa. Ni el president espanyol ni el cap de Govern no són cap excel·lència tecnològica. Com a molt, hauran deixat dit qui paga el convit. I poca cosa més. 

En tot cas, i segons la versió oficial del ministeri de Presidència espanyol, Rajoy i Martí han mantingut una reunió de treball a la Moncloa que ha servit per donar continuïtat a les trobades que van mantenir els dos mandataris el 2 de setembre de 2014 a Madrid i a la visita oficial del president espanyol a Andorra el 7 i 8 de gener de 2015, primera d'un cap d’executiu d'Espanya al Principat. L’entrevista, segons la versió oficial, es produeix a més en la perspectiva del compliment, el proper any 2018, del XXV aniversari de l'establiment formal de relacions diplomàtiques entre els dos països.

Els dos mandataris han tractat la recent presentació per Andorra de la seva candidatura per acollir la XXVII Cimera Iberoamericana, l'any 2020; alguns aspectes de l'interès d'Andorra relatius al funcionament de l'aeroport Andorra-la Seu d'Urgell, així com l'interès d'Espanya en la presència i consolidació del sistema educatiu espanyol al Principat. En l'àmbit de les relacions amb la Unió Europea, els dos caps de govern han examinat també l'estat actual de les negociacions d'un acord d'associació entre Andorra i la Unió Europea, procés que interessa a Espanya des de la condició simultània d'Estat membre de la UE i al seu torn veí d’Andorra.

Queda clar que allò que no es diu és, segurament, el més important del que s’hagi tractat, comunicat, durant la reunió.

Comentaris

Trending